ABD: Ortak formül arıyoruz, Türkiye sınırında YPG olmayacak

ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey: Türkiye'yle, sınır boyunca belirli bir derinlikte YPG güçlerinin olmadığı güvenli bir bölge için çalışıyoruz. Fakat bazıları Kürt olan SDG'li ortaklarımızın kimse tarafından kötü muamele görmesini de istemiyoruz.

ABD: Ortak formül arıyoruz, Türkiye sınırında YPG olmayacak
IŞİD’in Suriye Demokratik Güçleri (SDG) son kalesi Bağuz’dan da temizlenmesinin ardından, Amerikan yönetiminde bundan sonraki sürece ilişkin planlamalar hız kazandı. ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, Suriye’nin kuzeyinde hem Türkiye’yi hem Kürtleri memnun edecek bir formül üzerinde çalıştıklarını söyledi; sınırda YPG’nin varlık göstermeyeceği bir güvenli bölge üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Yeni bir Kandil istemiyoruz” dedi.

‘TRUMP ERDOĞAN’A İLETTİ’

Washington’da gazetecilere bilgi veren Jeffrey, “Kürtler konusunda Türkiye’yle, sınır boyunca belirli bir derinlikte YPG güçlerinin olmadığı güvenli bir bölgenin oluşturulması için çalışıyoruz. Çünkü Türkiye, YPG ve onun PKK bağlantıları konusunda çok rahatsız ve biz de bunu anlıyoruz. Başkan Trump bunu net bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti” dedi.

‘SDG’NİN KÖTÜ MUAMELE GÖRMESİNİ İSTEMİYORUZ’

Jeffrey, tüm tarafların kabul edeceği bir formül aradıklarının da altını çizdi: “Fakat bazıları Kürt olan SDG’li ortaklarımızın kimse tarafından kötü muamele görmesini de istemiyoruz. Dolayısıyla herkesin ihtiyacını karşılayacak bir formül üzerinde çalışıyoruz.”

‘YENİ BİR KANDİL İSTEMEYİZ’

ABD’li temsilci, “Suriye’de yeni bir Kandil Dağı görmek istemeyiz” vurgusu da yaptı. Jeffrey şu ifadeleri kullandı: “Uzun yıllar Kandil Dağları’ndan gelen tehditle baş edilmesi konusunda Türkiye ile temasımız oldu. Suriye’de yeni bir Kandil görmek istemeyiz. O nedenle, Başkan Trump’ın sahadaki SDG ortaklarımıza yönelik onaylamayacağı türden bir davranışa yol açmayacak, onların da endişelerini giderecek seçenekler geliştirilmesi için çalışıyoruz.”

‘BARIŞ GÜCÜ ARAYIŞINDA DEĞİLİZ’

ABD’li temsilci, ülkesinin Suriye’nn kuzeydoğusunda bırakacağı gücün IŞİD’le mücadeleyi sürdürme görevini üstleneceğini belirterek, “Bir barış gücü koalisyonu gibi bir arayışta değiliz. Koalisyon personelinden Suriye’deki IŞİD operasyonlarına katkılarını sürdürmelerini ve arttırmalarını talep ediyoruz, aldığımız ilk yanıtlar oldukça olumlu. Ancak görev IŞİD’in yenilgiye uğratılması, bir güvenli bölgenin yönetilmesi değil” diye de ekledi.

ABD’li temsilci, IŞİD’le mücadelenin tamamen son bulmadığını da ekleyerek, Suriye’de bırakacakları sınırlı sayıda askerin IŞİD sonrası dönemde istikrar sağlamaya katkıya bulunacağını söyledi. (Dış Haberler) 

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2019, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER