Suriyeli sığınmacılara CHP uyarısı

Suriye'den göç eden sığınmacıların Türkiye'deki sosyal hayata uyum sağlamaları amacıyla çıkarılan rehberde CHP uyarısı yapıldı. Rehbere göre CHP yabancı düşmanlığını körüklüyor.

Suriyeli sığınmacılara CHP uyarısı
 Bilim Eğitim Kültür Araştırmaları Merkezi (BEKAM), Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılar için “Suriyeli Muhacirlere Sosyal Uyum Rehberi” yayımladı. 2011 yılında Suriye’de başlayan savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden mültecilerin Türkiye’deki şartlara uyum sağlamasını amaçlayan rehber, Türkçe ve Arapça olmak üzere iki dilde hazırlandı.

Danışma Kurulu’nda Ak Parti Gaziantep Milletvekili aday adayı Mehmet Ali Eminoğlu ve büyük kısmı Gaziantep Üniversitesi’nden akademisyenlerin yer aldığı rehberin “Türkiye’deki Suriyelilere Karşı Siyasal Partilerin Tutumlarındaki Farklılıklar Nelerdir?” bölümünde Cumhuriyet Halk Partisi’nin Suriye konusundaki söylemleri ele alındı.

‘GERİ GÖNDERMENİN GEREKÇESİ EKONOMİK’

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Suriyelilere yapılan yardımların kendi vatandaşlarımıza yapılmadığı’ sözünün seçim meydanlarında dillendirildiği hatırlatıldı. Aynı zamanda rehberde Kılıçdaroğlu’nun “Sığınmacı Kardeşlerimiz” ve “ Suriye Halkına Dostluğumuz” söylemlerinin “Suriyeli mültecilerin barış sağlansın ya da sağlanmasın yurtlarına gönderileceği söylenmektedir” yorumu yer verildi. CHP’nin geri gönderme talebi olduğu iddia edilen bölümde bu gerekçenin ekonomik olduğu belirtildi. Rehberde belirtilen CHP’nin sığınmacılara yönelik tutumu, “Suriyeli mültecilerin istihdamdan yatırıma, ev kiralarından turizme kadar birçok konuda sorunun kaynağı olarak görülmekte ve özellikle Türk işçisinin işsizliğine sebep olarak gösterilmektedir” sözleriyle eleştirildi.

‘YABANCI DÜŞMANLIĞINI KÖRÜKLÜYOR’

Rehberde CHP’nin Suriyeli sığınmacılara seçim beyannamesinin “Dış Politika” başlığı altında yer verdiği hatırlatıldı. Beyannamede yer alan “Suriye’li kardeşlerimizin Suriye’ye dönebilmeleri için gerekli olan barış ortamının yeniden sağlanmasına aktif destek olacağız” maddesinin barış ortamı sağlanmazsa ne yapılacağına cevap vermediği vurgulandı.

CHP’nin mülteciler konusunda seçim beyannamesinde ve miting meydanlarında dile getirdiği görüşleri “Dış politikası ile uyumlu olarak içe kapanmacı ve sorumluluk almayan bir yaklaşımın ürünüdür” yorumuna yer verilen rehberde, CHP’nin yabancı düşmanlığını körüklediği belirtildi.

Vatandaşlar arasındaki gerilime ve mültecilere kötü gözle bakılmasına yol açabilecek yönlendirmelerin CHP tarafından yapıldığı belirtilen kitapta, CHP’nin Suriyeliler kısa sürede gönderilecek vaadinde bulunduğu ifade edildi.

‘AK PARTİ ETNİK AYRIM YAPMIYOR’

MHP’nin milliyetçi siyasetine uygun olarak konuyu “iç güvenlik sorunu” olarak ele aldığını belirten rehber “Ak Parti’nin etnik bir ayrım yapmadan yardım etmesinin hem HDP hem de MHP tarafından yeterince inandırıcı bulunmadığı” belirtildi. AK Parti’nin seçim beyannamesindeki bölüme yer verilerek önümüzdeki dönemde zorunlu olan mülteci planlanması vaadi üzerinde duruldu.

Rehberde trafik kurallarından medeni kanuna pek çok konuda bilgilendirme yapıldı. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2017, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER