Tahran'da Suriye zirvesi: Erdoğan, Putin, Reisi bir araya geliyor

İran'ın başkenti Tahran'da Astana formatı çerçevesinde Suriye zirvesi yarın yapılacak. Putin, Erdoğan, Reisi'nin katılacağı toplantıda Suriye'nin kuzeyine dönük operasyon tartışmaları da ele alınacak.

Tahran'da Suriye zirvesi: Erdoğan, Putin, Reisi bir araya geliyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yarın İran'ın başkenti Tahran'da Suriye konulu zirve için bir araya gelecek.

AFP'nin haberine göre, Türkiye, Rusya ve İran liderleri, Astana formatı kapsamında Suriye'deki durumu görüşecek. Haberde, Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyon sinyalleri vermesinin ardından zirvenin yapılacak olmasının önemine dikkat çekildi.

'ANKARA OPERASYONA ONAY ALMAK İSTİYOR'

"Rusya'nın Ukrayna'ya 'özel operasyon' uyguladığı gibi, Türkiye de Suriye'de 'özel operasyon' yapmak istiyor" yorumuna yer verilen haberde, İran ve Rusya'dan Türkiye'nin söz konusu bölgeye dönük yeni bir operasyon olasılığına yapılan itirazlar hatırlatıldı, Ankara'nın Tahran ve Moskova'dan operasyon onayı almak istediği analizine de yer verildi. 

UKRAYNA SAVAŞINDAN BU YANA İLK

Tahran görüşmesi aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı saldırılardan bu yana Putin'in Erdoğan ve Reisi'yle ilk kez bir araya gelmesi anlamına geliyor. Rus analist Vladimir Sotnikov AFP'ye verdiği demeçte, "Bu zirvenin zamanlaması tesadüf değil" dedi. İranlı siyasi analist Ahmed Zeydabadi ise "Ukrayna savaşının ardından Rusya, İran ve Türkiye arasında yeni farklılıklar ortaya çıktı" yorumu yaptı. 

Türkiye, İran ve Rusya arasında Suriye'de ihtilafları çözmeye dönük "Astana süreci" adı verilen görüşmeler 2017 yılında başlamış, geçen ay Nur Sultan'da yapılan zirvenin bildirisinde "Suriye'nin kuzeydoğusunda özyönetim kabul edilemez" vurgusu yer almıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER