Trump'tan Çin'i öfkelendiren karar: Hong Kong tasarısını onayladı

ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong protestolarında şiddet uygulayan Çinli yetkililere yaptırım öngören tasarıyı onayladı. Çin hükümeti, ABD Büyükelçisi Terry Branstad'ı çağırarak 'Çin'in iç ilişkilerine karışılmamasını' talep etti.

Trump'tan Çin'i öfkelendiren karar: Hong Kong tasarısını onayladı
ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı yazılı açıklama ile Kongre’nin her iki kanadından da geçerek masasına gelen ‘Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası’ adlı yasa tasarısını imzaladığını duyurdu.  Açıklamada Trump, “Bu tasarıyı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hong Kong halkına olan saygımdan dolayı imzaladım. Bu tasarı, Çin ve Hong Kong hükümetlerinin aralarındaki farklılıkları çözerek, uzun süreli barış ve refaha yol açmasını amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio tarafından sunulan ve Kongre’nin her iki kanadından da geçen tasarı, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat vekil ve Senatörlerden büyük destek almıştı.

ÇİN’DEN TEPKİ

Çin Hükümeti, ABD Büyükelçisi Terry Branstad’ı çağırarak ‘ABD’nin, Çin’in iç ilişkilerine müdahale etmeyi derhal bırakmasını ve ikili ilişkilerde daha fazla hasara neden olmamasını’ talep etti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng, Trump’ın yaptırım öngören tasarıyı onaylamasının ardından Branstad’ı çağırdı.

NE OLMUŞTU?

Hong Kong’da, haziranda, şüphelilerin Çin’e iadesi yasa tasarısının 23 Ekim’de resmen geri çekilmesine rağmen protestocular, ‘demokratik reform’ talepleriyle eylemleri sürdürme kararı almıştı.

Göstericiler, protestoların ‘ayaklanma’ olarak adlandırılmasına son verilmesini, polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını ve kentte siyasi reform sürecinin yeniden başlatılmasını içeren beş talep öne sürüyor. Resmi verilere göre, Hong Kong’da hazirandan bu yana yaklaşık 5 bin protestocu gözaltına alındı.

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığından Hong Kong’un özerklik statüsünde değişim olup olmadığına ilişkin yılda en az bir kere rapor istenirken, Hong Kong ve ABD arasında özel ticaret ilişkisi kurulması çağrısında bulunuluyor. (Kaynak: Sputnik) 

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2019, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER