Türkdoğan: Çözüm süreci bittikten sonra 5 bin insan öldü

Çözüm sürecinin sona erdirilmesinin ardından 5 bin 365 insanın öldüğünü belirten İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Buzdolabına konulan sürecin yeniden çıkarılmasını istiyoruz" dedi.

Türkdoğan: Çözüm süreci bittikten sonra 5 bin insan öldü
İnsan Hakları Derneği (İHD), 2013 ile 2015 yılları arasında sürdürülen çözüm sürecinin sona ermesi ve silahlı çatışmaların yeniden başladığı 24 Temmuz 2015 tarihinin 5’inci yıldönümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, sürecin yeniden başlatılmasını istedi.

Türkdoğan, 2013 yılında başlayan ve 2015 yılında sona erdirilen çözüm sürecinin yurttaşlardan büyük destek aldığını söyledi. Çözüm sürecinin bitirilmesine giden süreci özetleyen Türkdoğan, “20 Temmuz 2015 tarihinde çocuklarla dayanışmak için Kobanê’ye gitmek isteyen Sosyalist Devrimci Gençlik Federasyonu’na bağlı gençlere yönelik Suruç’ta gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı, 22 Temmuz 2015 tarihinde Ceylanpınar’da, bugün hâlâ aydınlatılamayan iki polis memurunun infaz edilmesi olayı yaşanmış ve bugün beşinci yılını doldurduğumuz 24 Temmuz 2015 tarihinde oldukça kapsamlı hava bombardımanı ile başlayan silahlı çatışma dönemine girilmiştir” şeklinde konuştu.

Öztürk Türkdoğan, basın toplantısı düzenledi. Fotoğraf: Evrensel

IRAK VE SURİYE OPERASYONLARI HARİÇ

Türkdoğan, silahlı çatışmaların başladığı 24 Temmuz 2015’ten sonrası İHD’nin kayıt altına aldığı bazı önemli olayları ve insan hakkı ihlallerini sıraladı. İHD Dokümantasyon Birimi’nin son 5 yıllık süreçte yaşanan yaşam hakkı ihlal bilançosunu paylaşan Türkdoğan, Türkiye toprakları içerisinde tespit edilen hak ihlallerinin korkunç boyutta olduğunu belirtti. Bilançoya Türkiye’nin son 5 yıl içerisinde Suriye ve Irak’ta gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda ölen siviller, güvenlik görevlileri ve silahlı militanlara ait veriler içermediğinin altını çizen Türkdoğan, 5 bin 365 kişinin silahlı çatışma, yargısız infaz ve saldırılarda öldüğünü, 7 bin 986 kişinin ise yaralandığı bilgisini paylaştı.

Bilançonun tespit edilebilen rakamlardan oluştuğunu ifade eden Türkdoğan, “Bu verilerden özellikle silahlı çatışmada yaşamını yitiren asker, polis, korucu ve silahlı militanların sayısının çok daha yüksek olduğunu tahmin etmekteyiz” diye açıkladı.

‘YENİDEN BİR BARIŞ SÜRECİ ZORUNLU’

Devam eden silahlı çatışma ve savaş halinin sona ermesi ve yeniden bir barış sürecinin inşa edilmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Türkdoğan, öncelikli olarak atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı:

“* Siyasi iktidarın Kürt Sorunu’nun varlığını kabul ederek en az cumhuriyetle yaşıt bu sorunun çözümünün demokratik ve barışçıl yollarla olacağını kabul etmesi ve buna uygun bir siyasi irade oluşturması gerekmektedir.

* Devam eden silahlı çatışma ve savaş halinin 5 yıl gibi uzun bir sürede nihai olarak sonuca bağlanmadığı ve bağlanamayacağının anlaşılması gerekmektedir. Dolayısıyla bir an önce çatışmasızlık ortamının sağlanması gerekmektedir. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

* Halen İmralı Hapishanesi’nde tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi ve yasal haklarının kullandırılarak avukatları, ailesi ve talep eden heyetlerle görüştürülmesinin sağlanması gerekmektedir.

* Kürt Sorunu’nun TBMM nezdinde siyasi muhatabı HDP’dir. HDP’nin dışlanmasına dayalı siyasetin terk edilerek, iktidarın HDP ile yapıcı bir diyaloğa girmesi sağlanmalıdır.

* Hapishanelerde tutulan başta Kürt siyasetçiler olmak üzere seçilmişlerin ve diğer tüm siyasi mahpusların en kısa sürede salıverilmesi sağlanmalıdır.

* Siyasi iktidarın seçilmiş belediye eşbaşkanlarını görevden alıp yerlerine kayyım atama uygulamasına son vererek, tüm seçilmişlerin görevlerine iadesi sağlanmalıdır.

* Türkiye’nin diğer ülkelerde olduğu gibi Kürt Sorunu’nu çözmek için gerçek bir çatışma çözüm sürecine girmesi gerekmektedir.

* İnsan hakları savunucuları için barış hakkını savunmak bir haktır, bizler barış hakkını savunmaya ve barışın Türkiye’nin en önemli ve öncelikli talebi olduğunu haykırmaya devam edeceğiz.

‘TECRİT SONLANDIRILMALI’

Türkiye’nin yeni bir barış sürecinin inşasına ihtiyacı olduğunu dile getiren Türkdoğan, “Yukarıdaki önerilerimizin kabulü ile barış sürecinin yeniden inşa edilebileceği kanaatindeyiz. Buzdolabına konulan sürecin yeniden çıkarılmasını istiyoruz. Bu bizim hakkımız. Bu rakamlar ekonomik rakamlar değil, eşya rakamları değil, insan rakamları. Herkesin oturup düşünmesi gerekiyor. Bu politikalar ile hiçbir şey çözemezsiniz, vazgeçin. İmralı’da tecrit sonlandırılmalı, yeni bir barış çözüm sürecinde bunun çözülmesi elzemdir” ifadelerini kullandı.

Türkdoğan, “Bizler barış hakkını savunmaya devam edeceğiz. Yeni bir barış sürecinin inşasına ihtiyacımız var. Önerilerimiz dikkate alınırsa, sorunların çözüleceğine inanıyoruz” dedi. (DUVAR - MA)


Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2020, 21:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER