Uçak kazası sonrası gözler Boeing'de: Tanıtım iptal edildi

Etiyopya'da 157 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından gözler, dünyanın iki büyük uçak firmasından biri olan Boeing'e çevrildi. Çin ve Etiyopya, son dört ayda iki kez kaza yapan ve pilotların şikâyet bildiriminde bulunduğu Boeing 737 Max 8 model uçağı kullanmama kararı aldı. Boeing firması ise bir başka model uçağın tanıtımını iptal etti.

Uçak kazası sonrası gözler Boeing'de: Tanıtım iptal edildi
Etiyopya Havayolları’na ait Boeing 737 Max 8 model uçağın düşmesi ve 157 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası gözler, dünyanın iki büyük uçak firmasından Boeing’e çevrildi. Çin Sivil Havacılık Kurumu, son dört ayda ikinci kez bir kazaya karışan Boeing 737 Max 8 modelinin seferlerde kullanılmaması talimatı verdi. Çin Sivil Havacılık Kurumu’nun bu gelişmeler üzerine verdiği talimata göre, ülkede faaliyet gösteren havayolu şirketleri Boeing 737 Max 8 modeliyle yapılan ticari uçuşları durdurmak zorunda kalacak.


ETİYOPYA HAVAYOLLARI: ŞU AN İÇİN KULLANMAYACAĞIZ

Etiyopya Havayolları da aynı şekilde, Boeing 737 Max 8 model uçağın şu an için kullanılmama kararı aldığını açıkladı. Firma, dün meydana kazanın sebebinin tam olarak bilinmediğine dikkat çekse de, ‘güvenlik önlemi’ olarak filosundaki dört 737 Max 8 model uçağı şu an için kaldırmayacağını duyurdu.

Boeing firması ise bir başka model uçağın tanıtımı için planlanan programı iptal etti.

Etiyopya’da dün düşen uçağın enkazı.

ÇİN: İKİ KAZA BENZİYOR

Geçen ekim ayında da, Lion Air’e ait bir Boeing 737 Max 8, kalkıştan kısa süre irtifa kaybederek Endonezya açıklarında düşmüş ve 189 kişi yaşamını yitirmişti. 90’dan fazla Boeing 737 Max 8 modeli uçağın satın alındığı Çin ise şimdi bu uçakları yasakladı. Çin Sivil Havacılık Kurumu’ndan yapılan yazılı açıklamada bu duruma dikkat çekilerek, “Her iki kazanın da yeni teslim edilen Boeing 737 Max 8 modeli uçakla yaşanması ve kalkış aşamasında düşmeleri bir derece benzerlik arz ediyor” denildi. Air China, China Eastern Havayolları ve China Southern Havayolları bu yasaktan etkilenecek.

PİLOTLAR ‘BURNU AŞAĞI ÇEKİYOR’ DEMİŞTİ

Geçen Ekim ayındaki Lion Air kazasının ardından yapılan soruşturmada, pilotların Boeing 737 Maş modelindeki yeni bir özellik olan, motorun durmasını önleyen otomatik sistemle sorun yaşadıklarını söylemişlerdi. Pilotların çabalarına karşın, sistemin uçağın burnunu aşağı çektiği kaydedilmişti. Ekim ayındaki kazanın ardından, Boeing havayollarına acil bir uyarıda bulunmuş ve sistemdeki soruna dikkat çekmişti. Reuters’a göre, şirketin bu sorunu gidermek için uçağın bilgisayar yazılımına bir yama yapması bekleniyor. Associated Press’e konuşan havacılık güvenliği uzmanı ve eski pilot Andrew Blackie, “yeni sistemin pilotlara iyi bir şekilde izah edilmemiş olabileceğini” söyledi. Blackie “Havacılık tarihine bakarsanız, yeni bir uçak kullanıma girdiğinde, kaza oranlarında bir artış olması çok nadir görülen bir durum değil” dedi.

THY DE 40 ADET SİPARİŞ ETTİ

Boeing’in internet sitesinde verilen bilgiye göre, Türk Hava Yolları da 40 737 Max 8 uçağı siparişi verdi ve 25 uçaklık ek sipariş verebileceğini belirtti. Bu modeldeki ilk uçağın geçen ağustosta Türk Havayolları’na teslim edildiği belirtiliyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2019, 11:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER