'Üçüncü seçenek' yorumu: Buradan ittifak kararı vermek gerçekçi olmaz

HDP'nin çağrısıyla dün bir araya gelen demokratik sol güçlerin temsilcileri toplantıya dair değerlendirmelerde bulundu.

'Üçüncü seçenek' yorumu: Buradan ittifak kararı vermek gerçekçi olmaz

8 parti üçüncü seçenek gündemiyle ilk toplantısını dün yaptı. Toplantının ardından Evrensel'den Birkan Bulut'a konuşan temsilciler “Ortak mücadele bu masada kalmamalı” dedi.

HDP, EMEP, TİP, TÖP, TKP, SMF, Halkevleri, EHP’nin bulunduğu toplantıya Sol Parti katılmayacağını açıkladı. Ankara’da basına kapalı gerçekleşen toplantıya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar katıldı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, “Ortak mücadeleyi sürdürmeyi, bu mücadele zeminlerini çoğaltmayı ve güçlendirmeyi, ortak mücadele konularını belirlemek, bunları hayata geçirmeye yönelik içerik, yöntem ve takvimi oluşturmak için düzenli görüşmelere devam etmeyi, mevcut katılımla kendini sınırlamayan, ortak mücadelenin Türkiye’nin bütün demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini hedeflemeyi karar altına aldık” denildi.

'İKİLİ-ÜÇLÜ GÖRÜŞMELERLE DEVAM EDECEK'

EMEP, HDP ve Halkevleri toplantının sonuçlarını değerlendirdi. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, görüşmenin seçim ittifakı için yapılan bir toplantı olmadığını belirterek şöyle dedi: “Sonuçlara bakarak buradan bir ittifak kararı vermek de gerçekçi olmaz. Ülkenin ekonomik siyasal konularına dair görüş alışverişinde bulunuldu. Bu sorunların emekçilerin üzerinde yarattığı sonuçlara karşı ortak mücadele ihtiyacı ortaya konuldu. Bu konuda toplantıya katılanların hepsi hemfikirdi. Ortaklaşılan talepler dizini netleşmedi ama genel olarak iktidarın politikalarının yarattığı derin yoksulluğa, emekçiler üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekildi. Siyasi parti ve seçim yasası, HDP’nin kapatılma davası, milletvekillerine gelen fezlekeler gibi siyasal baskılar tartışıldı. Ekonomik ve siyasal alandaki gelişmeler karşısında ortak tutum alma, birlikte mücadeleyi örgütleme konuşuldu. Ayrıca o masayla sınırlı kalmayan birlikteliğin ihtiyacı vurgulandı. Bundan sonra toplantılar, ikili-üçlü görüşmelerle devam edeceğiz. Böyle ortak mücadele platformlarının oluşabilmesi için mümkün olduğu kadar birleşebileceğimiz talepleri öne çıkarmak ve birliğin hukukuna uygun davranmak birlikte yol yürümenin temel kıstaslarından diyebiliriz.”

'FARKLILIKLARI KABUL EDEN ORTAK YÜKÜMLÜLÜK'

HDP STK ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Sultan Özcan, ülkenin içinde bulunduğu krizlerden çıkış için topluma güven verecek, insanların seçeneksiz olmadıklarının hissedecekleri bir mücadele ortaklığın büyütülmesi için sol, sosyalist, devrimci parti ve örgütlere çağrı yaptıklarını söyledi. Özcan, “Toplantıda herkesin programatik farklılıklarını kabul eden ama aynı zamanda ortak toplumsal yükümlülüğün bizlerin omuzlarında olduğu ifade edildi. Açıklamamızdaki üç maddede olduğu gibi bütün devrimci demokratik güçleri kapsayacak şekilde ortak mücadeleyi büyütme kararı aldık. Toplantıda Cumhur İttifakı’nın yanı sıra Millet İttifakı’nın restorasyon zeminine karşı da düzen değiştirmeyi hedefleyen bir olgunluk vardı” dedi.

'BİRLEŞECEĞİMİZ TALEPLERİ ÖNE ÇIKARMALIYIZ'

Halkevleri Genel Sekreteri Mustafa Eberliköse de toplantıyı olumlu değerlendirdiklerini ifade ederek, “Mücadelede neler yapacağımız konusunda güzel öneriler ortaya çıktı, Bundan sonra da görüşmelerimiz devam edecek. Bu birliktelikten umutluyuz. Ekonomik, sosyal ve siyasal krizin iç içe geçtiği bu ortamda bütün baskılar emekçiler üzerine yönelmiş durumda. Sosyalistler olarak burada neler yapabileceğimizi konuştuk” dedi.

TKP’DEN YAZILI AÇIKLAMA

TKP Merkez Komite Üyesi Savaş Sarı da basına yaptığı açıklamada, somut mücadele gündemlerinde bir araya gelebilmenin, bu mücadele başlıklarında ortak neler yapılacağının tartışılmasına dönük bir iletişimin sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. Sarı, “Aynı zamanda daha bütünlüklü bir mücadele programının ve bu kapsamda seçim ittifakı başlığına dair de zaten kamuoyu ile defaten paylaştığımız üzere bunun belli ilkeler üzerinden ve bu ilkelerin belirlediği bir programatik çerçevede gerçekleşmesinin bizim açımızdan doğru olduğunu belirtmiş olduk. Bu anlamda toplantıda olan veya olmayan siyasi yapılar açısından ilkesel ortaklıkları taşıyanların bir araya gelerek bir ittifak oluşturmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladık. İlkesel ortak bir çerçevede anlaşamayan siyasi yapıların ise bir ortak programatik hat veya siyasi ittifak içerisinde bulunmasının doğru olmadığını düşündüğümüzü de belirttik" dedi.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER