Yeni çocuk hastalığı korona virüsüyle bağlantılı mı?

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, son haftalarda ortaya çıkan ve nadir görülen çocuk hastalığının henüz korona virüsüyle bağlantısının kanıtlanmadığını duyurdu. Yapılan açıklamada, İngiltere'de 230 şüpheli vakanın tespit edildiği ve biri İngiltere'de, diğeri de Fransa'da olmak üzere iki çocuğun öldüğü aktarıldı.

Yeni çocuk hastalığı korona virüsüyle bağlantılı mı?
Dünya genelinde, Kawasaki hastalığı ya da toksik şoka benzeyen enflamatuar sendromunun görüldüğü çocukların sayısı artmaya devam ediyor. Hastalığın korona virüsü ile bağlantısı olup olmadığına ilişkin araştırmalar devam ederken, çocukların bazılarının test sonucu pozitif, bazılarınınki ise negatif çıkıyor. Hastanelere başvuran çocuklarda sürekli yüksek ateş, ciltte kızarıklık, karın ağrısı ve el veya ayakların da soğuk olduğu görülüyor.

İngiltere’de doktorlar, söz konusu hastalıkla ilgili yaptıkları araştırmalar neticesinde, bu hastalığa yakalanan çocuklarda belli kan değerlerinin yüksek çıktığını tespit etti. Araştırmaya göre, bu rahatsızlığın görüldüğü çocuklara yapılan kan tahlillerinde demir miktarını gösteren ferritin ve CRP değerlerinin yüksek olduğu görüldü. Bu iki değer genellikle vücutta iltihap olduğuna işaret ediyor.

Diğer yüksek olduğu görülen değerler de kalpte sorun ve pıhtılaşma olduğuna işaret eden troponin, BNP ve D-dimer olarak sıralanıyor. Avrupa’da vaka sayısı 200’ü aşarken, ABD’nin sadece New York eyaletinde ise 100’den fazla çocukta görüldü.

BAŞKA BİR VİRÜSLE İLGİLİ OLABİLİR

Asıl merak edilen soru, bunun korona virüsüyle bağlantısı olup olmadığı ancak cevabı doktorlar da henüz bilmiyor. Doktorlar, bu hastalığın görüldüğü çocuklara Covid-19 testini uyguladı ve pozitif çıkan da, negatif çıkan da oldu. Ancak bu testlerin doğruluğu da son dönemde sorgulanmaya başlandığı için kesin olarak “Covid-19’la bağlantısı yok” denilemiyor.

Korona virüsüyle bağlantısı olan ancak hem geç ortaya çıkan hem de nadir görülen bir yüksek ateş ve iltihap sendromu olabilir. Bununla bağlantılı olmayıp başka bir mikrop ya da virüsle ilgili de olabilir.

‘BAĞLANTI KANITLANMADI’

Avrupa Birliği bünyesindeki Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), çocuklarda görülen bu sendrom ile Covid-19 arasında henüz bir bağlantı tespit edilemediğini duyurdu. ECDC’nin hastalıkla ilgili 15 Mayıs’ta yayımladığı bilgi notunda, “SARS-CoV-2 enfeksiyonu ile bu yeni klinik çoklu sistem enflamasyonu arasında bir ilişki bu tarihe kadar kurulabilmiş değil, ancak arada bir bağ olması ihtimali de makul görünüyor” dedi.

İngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yaptığı açıklamada doktorlara, bu hastalığın korona virüsüyle her türlü bağlantısını çok dikkatle incelemeleri ve tedaviyi buna göre hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri çağrısı yaptı.

Bu durum, bağışıklık sisteminin çok sert tepki verdiği ve vücudu birçok farklı şekilde etkileyebilen, en önemlisi de kan damarlarında sızıntıya sebep olan Kawasaki Hastalığı’na neden olabilen bir rahatsızlığa işaret ediyor. Kawasaki Hastalığı, kalpteki kan damarlarının şişmesi sonucu tüm vücutta kızarıklar oluşmasına ve yüksek ateşe neden oluyor.

Bu durum ortaya çıktığında kan basıncı düşüyor ve akciğerlerle diğer organlardaki sıvı seviyesi artıyor. Bu da durumun ciddiyetini artırarak çok kritik bir seviyeye getiriyor. Hastaların acil olarak yoğun bakımda tedaviye başlaması ve kalp, akciğerler ve bazı durumlarda böbrek gibi diğer organların desteklenmesi gerekiyor.

‘ATEŞ, KARIN AĞRISI, KALP SORUNLARI…’

ECDC’nin bilgi notunda, hastalığın hem Kawasaki Hastalığı hem toksik şok sendromunun belirtilerini taşıdığı vurgulandı. Notta, “Görülen belirti ve semptomlar, Kawasaki Hastalığı ile toksik şok sendromunun bir karışımı olarak tezahür ediyor ve ateş, karın ağrısı ve kalpte sıkıntı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkarıyor” denildi.

Toksik şok da bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon gösterdiği çok ciddi bir sendrom. Reuters haber ajansına konuşan Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Mark Gorelik, bu vakaların Kawasaki Hastalığı olmadığını, ama onun gibi bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini tetikleyen bir patojenden kaynaklandığını ifade etti.

İngiltere’de de hastaneye kaldırılan çocuklarda her iki rahatsızlığın belirtileri üst üste tespit edildi. Çocuklarda farklı semptomlar da görüldü. Bunların başında karın ağrısı, mide ve bağırsaklarda yani sindirim ve boşaltım sisteminde sorunlar ve kalpte enflamasyon geliyor.

Hastanelere başvuran çocuklarda sürekli yüksek ateş ve ciltte kızarıklığın yanı sıra karın ağrısı ve el veya ayakların da soğuk olduğu görülüyor. Bu durumun korona virüsünün geçirdiği bir değişimden kaynaklandığına dair bir kanıt yok. Yetişkinlerde benzer bir durumun görülmemiş olması bu olasılığın düşük olarak görülmesine yol açıyor. Ancak bunun korona virüsü bulaştıktan bir süre sonra daha genç bağışıklık sistemlerinin geliştirdiği bir tepki olabileceği belirtiliyor.

DÜNYA GENELİNDE YÜZLERCE VAKA VAR

Şu ana kadar dünya genelinde yüzlerce vaka tespit edildi. Avrupa Birliği bünyesindeki ECDC, birlik üyeleri ile İngiltere’de şu ana kadar 230 şüpheli vakanın tespit edildiğini duyurdu. Açıklamada, biri İngiltere’de, diğeri de Fransa’da olmak üzere iki çocuğun öldüğü aktarıldı. Vakaların görüldüğü diğer Avrupa ülkeleri arasında İtalya, İspanya ve İsviçre de var.

İngiltere Pediatri Yoğun Bakım Vakfı tarafından nisan ayı sonunda doktorlara ‘acil’ koduyla gönderdiği uyarı ile gündeme gelen rahatsızlık için, “İngiltere’de çocuklar arasında Covid-19’la bağlantılı bir enflamatuar sendromu ya da henüz ne olduğu tespit edilemeyen yeni bir bulaşıcı patojenin görülmeye başlaması kaygı yaratmıştır” denilmişti. (BBC Türkçe)


Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2020, 15:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER