'YPG'ye destek vermemizi kimse beklemesin'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kobani’de Özgür Suriye Ordusu ve Suriye Ulusal Koalisyonu’na destek verdiklerini belirterek YPG’ye aynı desteğin verilmesinin beklememesi gerektiğini söyledi.

'YPG'ye destek vermemizi kimse beklemesin'

AKP Dış ilişkiler toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kobani’de Özgür Suriye Ordusu ve Suriye Ulusal Koalisyonu’na destek verdiklerini belirterek Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) aynı desteğin verilmesinin beklememesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Herkes ‘Kobani Kobani, Kobani’ diyor ama Kobani’ye kim insani yardım yapmış? Kobani’deki kardeşlerimiz için bugüne kadar 11 milyon dolar civarında insani ve tıbbi yardım yaptık. Sınırın öte tarafında olan hayvanlarının yemini bile biz sağladık.

“Buralarda güvenli bölgeler oluşturmamız lazım. Bu insanları yerleştirmemiz lazım. Kadınların, çocukların ihtiyacı var. Okul yaşında 500 bin insan Türkiye’de var bunun 150 binine eğitim sağlıyoruz. Diğerlerinin eğitimine ne olacak? Kobani’den gelenlere bile çadırda okullarda dersler veriliyor.

“Türkiye’deki kamplarda doğmuş 35 bin bebek var. Bunlara kim bakacak? İşte güvenli bölgelerde kamplar oluşturalım, okul, cami, hastane ve her türlü hizmeti verecek alt yapıyı oluşturup onları yerleştirelim diyoruz.

“YPG’ye destek vermemizi kimse beklemesin”

“IŞİD ile mücadelede komşularımızı destekliyoruz. Kerkük’teki gelişmelerden dolayı da desteğimizi veriyoruz. Peşmergenin eğitimine destek veriyoruz, Irak Ordusu yeniden yapılandığı zaman eğitilmesi ve donatılması konusunda gerekli desteği vereceğiz.

“Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve ılımlı muhalefet dediğimiz Suriye Ulusal Koalisyonuna da her türlü desteğimizi bundan sonrada vermeye devam edeceğiz.

“Ama Suriye’yi bölmek isteyen sadece bir bölgesini kontrol etmek isteyenlere de destek vermemizi kimse beklemesin. Yani IŞİD’e de destek veremeyiz. Aynı şekilde PYD’nin silahlı örgütü olan YPG’ye de destek vermemizi kimse beklemesin.

“PKK ile beraber hareket ediyorlar. Biz, Suriye’nin güvenliği ve istikrarı için her türlü adım atarken, Suriye’yi bölmek için veya sadece belli bir bölgesini kontrol etmek için çaba sarf edenlere de destek vermemizi kimse beklemesin. Bunu da çok açık ve net şekilde söylüyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2014, 21:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER