Kobanêli çocuklar eğitimlerine Suruç'ta devam ediyor

Ablaları, ağabeyleri Kobanê’de direniş cephesinde bulunan çocuklar Suruç’taki çadır kentlerde açılan eğitim destek evlerinde kreş, okuma yazma, kültür sanat eğitimi görüyor.

Kobanêli çocuklar eğitimlerine Suruç'ta devam ediyor
Ablaları, ağabeyleri Kobanê’de direniş cephesinde bulunan çocuklar Suruç’taki çadır kentlerde açılan eğitim destek evlerinde kreş, okuma yazma, kültür sanat eğitimi görüyor. Alanında uzman öğretmenler tarafından eğiti gören 2 bin 500 çocuk için okul araç gereçleri konusunda halkın destek göndermesi gerekiyor.


DAİŞ çetelerinin barbarlığına küçük yaşlarında şahit olan Kobanêli çocuklar, Suruç’ta kurulan çadır kentlerde açılan eğitim destek evlerinde hem okuma yazma öğreniyor hem de diğer çocuklarla sosyalleşme imkanı buluyor. 3 kurum tarafından oluşturulan komisyonda yer alan gönüllü ve uzman eğitimciler tarafından ders alan çocuklar, kreş, sınıf ve kültür sanat eğitimlerini kendi dillerinde alıyor. Bu kurumlar arasında Kobanê’de faaliyet yürüten Saziye Zimane Kurdi, Eğitim Sen ve Amara Kültür Merkezi yer alıyor.

2 BİN 500 ÇOCUK EĞİTİM ALIYOR

2 bin 500 çocuk için Arin Mirxan, Rojava, Kobanê ve Suphi Nejat Ağırnaslı çadır kentlerinde açılan eğitim destek evlerinde yürütülen eğitimler, önümüzdeki hafta Kader Ortakaya kampında da başlatılacak. 4 kampta aktif olarak 3 ve 10 yaş arasında çocuklara eğitimler devam ediyor. 6 yaş altındaki çocuklar kreşe alınırken, 6 ve 10 yaşa arası çocuklar da birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar olan eğitimleri alıyor. Sınıf eğitimleri Latin alfabesiyle Kürtçe olarak yapılırken, alanında uzman 40 Kobanêli öğretmen tarafından veriliyor.

KREŞ, SINIF VE KÜLTÜR SANAT EĞİTİMİ VERİLİYOR

10 yaş üzerindeki çocuklar ise kültür merkezlerinde erbane, tiyatro, halk dansları, drama, çocuk korosu eğitimlerine katılıyor. Kültür sanat eğitimleri de yine alanında uzman eğitmenler tarafından veriliyor.

OKUL ARAÇ GEREÇLERİ GÖNDERİLMESİ ÇAĞRISI

Eğitim için çocukların ihtiyaçlarını aktaran komisyon üyesi Mehmet Karakış, yurttaşlara çağrı yaparak, defter, kalem, silgi, çanta, kreş malzemeleri ve kültür çalışmaları için bağlama, erbane, gitar gönderilmesini istedi.

‘BURADA ÇOK MUTLUYUZ’

Arin Mirxan Çadırkenti’nde ders veren Nısri Abdulkadir, sabahçı ve öğlenci olarak iki grup halinde öğrencilerini alıyor.  6 sınıfa 12 tane öğretmenin ders verdiğini belirten Nısri,  iki kitaplarının olduğunu birinde okuma yazma ve matematik öğretildiğini diğerinde de hayat bilgisi konularının yer aldığı kitaplar kullandıklarını söyledi. Yaşadıklarına rağmen ders görmekten dolayı mutlu olan çocuklar ise, “Bizi okutuyorlar burada ve çok güzel davranıyorlar. Burada istediğimiz gibi oyun da oynuyoruz. Çok mutluyuz” diyor. 

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2014, 16:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER