Beşir Atalay: Yol haritası kesinleşti

AKPi Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreciyle yol haritasının netleştiğini bunun pratikleşmesinin kaldığını söyledi.

Beşir Atalay: Yol haritası kesinleşti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci, izleme heyeti ve İmralı heyetinin genişletilmesine ilişkin Rudaw’a konuştu.

Beşir Atalay yol haritasının muhataplarıyla paylaşıldığını, bundan sonraki süreçte haritanın uygulamaya geçirileceğini söyledi.

Yol haritasının eninde sonunda mutlaka silah bırakmayı, eve dönüşlerin de yasal düzenlemesinin devlet tarafından yapılmasını içerdiğini belirten Atalay, “Sonra silahsız, şiddetsiz bir dönem ve herkesin siyaset yapması. Nihai hedef budur” dedi.

‘İlk safha: Güvenliğin sağlanması’

Atalay’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Son günlerdeki görüşme trafiği açıklamalara baktığımızda artık herkes söyleyeceğini söyledi. Yol haritası paylaşıldı. Bundan sonraki görüşmeler o yol haritasının uygulaması ile ilgili olduğu yönünde bir değerlendirme yapılabilir. Biz hükümetin açıklamalarını esas alırız. Hükümet kanadının gerek üçüncü göz, gözlemci, gerek İmralı’ya gidecek ziyaret edecek heyet ile ilgili resmi bir açıklaması olmadı.

“Yol haritası kesinleşti. İlk safhası, Türkiye’nin her yerinde güvenliğin tam olarak sağlanması. Güvenliği sarsacak gelişmeler asla söz konusu olmayacak. Ondan sonra da dışarı çekilme, silah bırakma gibi safhaları var.

“Bunun üzerinde arkadaşlarımız çalışacak. Seçimden önce gelişme olabilir açıklaması önemlidir. Bu sürenin biraz daha kısalacağı anlamına gelir. Bundan hepimiz memnuniyet duyarız. Yol haritası eninde sonunda mutlaka silah bırakmayı, eve dönüşlerin de yasal düzenlemesinin devlet tarafından yapılmasını içerir. Sonra da silahsız, şiddetsiz bir dönem ve herkesin siyaset yapması. Nihai hedef budur.

‘HDP’ye çok iş düşüyor’

“HDP’ye çok iş düşüyor. Bazen taraf oluyorlar. Taraf olmamalıdır. Arabulucu gibi olmalıdır. Örgüt kesiminden değişik sesler geliyor bazen. Bunlar onların meselesi ama vatandaşın gözünden bunlar kaçmıyor tabi. 6-7 Ekim olayları nedeniyle HDP bölgede büyük bir tepki aldı. Çözüm sürecine bölge halkı büyük bir umut bağladı. Onlar da “yanlış yaptık” anlamına gelen sözler söylediler. HDP daha dirayetli bir arabuluculuk içinde görevini yapmalıdır.

“Görüşme, müzakere denilen hususlar çözüm sürecine giden yol haritasının safhalarının nasıl gerçekleşeceğidir. Eve dönüş kısmı çok ciddi çalışmalar gerektiriyor. Yasal boyutları var, devletin rehabilitasyon, hayatın içinde insanların tekrar yaşamasını kolaylaştıran tedbirler alması lazım. Bu konuda çalışmalar da var. Şu kişi, bu kişi diye söylemem zor olur. Ama hedef dağdaki insanın eve dönmesini sağlamaktır. Bu genelleme içinde söyleyeyim. Lider kadrolarının durumu belki daha farklı şeylerde değerlendirilebilir. Süreç yürürken, eğer güven sağlanırsa, o son safha çok daha elverişli şekilde gerçekleşir.

Üçüncü göz

“Hükümet o konuda bir açıklama yapmadı ama HDP yaptı. Her ülkede çatışma çözümlerinde hakem rolü oynayan bir üçüncü göz vardır. Bazı ülkelerde bu uluslar arası unsurlardan oluşur. Bazı ülkelerin, kendi iç mekanizmasıdır. Biz başından beri uluslar arası bir hakem müessesinin uygulamayacağımızı açıkladık. Yani üçüncü gözü kendi iç mekanizmamızda sağlayacağız dedik, bu bir milli proje olsun dedik.

“Bizim bir Akil İnsanlar heyetimiz var. Çok önemli roller oynadılar. Her birisi bu konuya kafa yormuş kişilerdir. Onların içinden bir ekip oluşturulabilir, diye bir düşüncemiz var. Eğer örgüt kesimi bir söz verdiyse onun uygulamasını birinin gözlemesi lazım. Ülke dışına çıkış diye bir sözleri vardı, yerine getirmediler. Biz de neyin yerine getirilip getirilmediği konusunda kararlar verecek, böyle bir mekanizmada biz de fayda görüyoruz.

‘İmralı’daki mahkumlar değişebilir’

“Resmi açıklama olmadığı için bilmiyorum. Şu an İmralı’da 5 mahkum var. Onlar belki değişir, Adalet Bakanlığı yürütüyor o çalışmayı. Ben o konuda bir karar verildi mi bir bilgim yok.

“Hükümet ülkesindeki sorunları çözmek için uğraşıyor. Sorunun muhatabı örgüt ve HDP de önemli rol oynuyor. Herkesin dürüst ve samimi olması gerekiyor. Mümkün olduğunca güveni sarsacak bir şey yapmamak lazım. Üçüncü göz yanında belki bu sürecin şeffaf yürümesi, milletin desteğini alabilir. Örgüt, HDP biraz daha toplumun kontrolünde de olur. Şeffaf tutmakta fayda var.”

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2014, 21:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER