YSK: Erdoğan'ın adaylığına yapılan itiraz reddedildi

YSK, Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili itirazları bugün karara bağladı. Başkan Ahmet Yener, itirazların reddedildiğini açıkladı.

YSK: Erdoğan'ın adaylığına yapılan itiraz reddedildi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili itirazları bugün karara bağladı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına ilişkin yapılan itirazları reddettiklerini açıkladı.

YSK Başkanı Ahmet Yener toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, altı partinin oluşturduğu Millet İttifakı isminin 2023 seçimlerinde kullanılabileceğine oy çokluğuyla karar verildiğini açıkladı.

Millet Partisi'nin başvurusu hakkında aldıkları kararı açıklayan Yener, "Millet Partisi'nin, Millet İttifakı'nın kendi adını kullandığı ve bu nedenle Millet İttifakı isminin kullanılmaması yönünde yapmış olduğu itiraz öncelikle değerlendirilmiş, kurumumuzda yapılan değerlendirme sonucunda oy çokluğuyla Millet Partisi'nin, 6 parti tarafından oluşturulan Millet İttifakı'nın kullanılmaması yönündeki talebinin reddine karar verilmiştir. Yani Millet İttifakı unvanını 2018'de olduğu gibi 2023 yılı seçimlerinde de kullanılabileceğine oy çokluğuyla karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adaylarının, adaylıklarına ilişkin itirazların değerlendirildiğini belirten Yener, şunları ifade etti:

"18 Mart 2023 tarihinde ilan edilen seçim takvimindeki sürece göre, Resmi Gazete'de geçici cumhurbaşkanı adayları listesi ilan edilmiş, çarşamba günü saat 17.00 itibarıyla itirazlar sona ermiş, dün ve bugün yapılan çalışmalarda söz konusu itirazlar değerlendirilmiştir. Kurulumuza alfabetik sıraya göre sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun, sayın Muharrem İnce'nin ve sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın geçici aday listesine itirazlarda bulunulmuş ve cumhurbaşkanı adayı olamayacakları yönünde itiraz yapılmıştır.

Kurulumuz her üç adaya yönelik yapılan itirazları değerlendirmiş ve değerlendirmeler sonucu Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77., 101., 106. ve 116. maddeleri ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu 3, 6, 8 ve 8a maddeleri birlikte değerlendirilmiş ve yapılan değerlendirmeler sonucu oy birliğiyle üç aday yönünden sayın Kemal Kılıçdaroğlu, sayın Muharrem İnce ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığına ilişkin itirazların reddine karar verilmiştir."

KESİN ADAY LİSTESİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK

"Ve sayın Kemal Kılıçdaroğlu, sayın Muharrem İnce ve sayın Recep Tayyip Erdoğan, sayın Sinan Oğan'ın kesin aday listesinde bulunduklarına karar verilmiş olup, karar ilan edilmek üzere Resmi Gazete'ye gönderilecektir" diyen Yener, şunları kaydetti:

"Cumartesi günü saat 14.00 itibarıyla da cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapacaktır. Ayrıca kurul gündeminde Cumhurbaşkanı'nca alınan seçim yenilenmesi kararının usulüne uygun olmadığı ve bu nedenle alınan seçim kararının iptal edilmesine yönelik başvurular da değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucu başvuruların reddedilmesine karar verilmiştir." 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER