YSK, KHK'liler ile ilgili başvuruları reddetti

YSK, HDP tarafından KHK'liler ile ilgili başvuruları reddetti.

YSK, KHK'liler ile ilgili başvuruları reddetti
31 mart yerel seçimlerinin ardından kazanmalarına rağmen OHAL döneminde Kanun Hükmünde Kararname ile görevden alınanlara mazbata verilmemesine ilişkin HDP’nin yaptığı başvuruya YSK olumsuz yanıt verdi.


Bazı belediyelerde başkan veya belediye meclis üyesi seçilmelerine rağmen mazbata verilememesi üzerine HDP, Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuştu. Başvuruyu görüşen YSK, KHK ile ihraç edilenlerin mazbata alamayacağına karar verdi.

KHK’li seçilmişler ile ilgili HDP’nin ‘Olağanüstü Başvuru’sunu görüşen YSK, yaklaşık 2,5 saat süren tartışmaların ardından  başvuruyu 7’ye 4 oy ile reddetti.  HDP, YSK üyeleri hakkında “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle HSK’ya da başvuruda bulunmuştu.
HDP tarafından yapılan açıklamada “Adaylık başvurusu sırasında KHK’li adayların seçime girmesine onay veren YSK, bu adaylar seçildikten sonra haklarında ‘mazbata alamayacakları ve belediye başkanı olamayacaklarına’ dair hüküm kurdu.” dedi.

HDP daha önce yaptığı açıklamada, YSK’nin tuzakçı bu tutumunu, “tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası” olarak nitelendirmiş, seçilmemiş adaylara mazbata verilmesini ise YSK’nin kayyım ataması ve kendisini halk iradesinin yerine koyması olarak tanımlamıştı.

Diyarbakır’da Eş Başkan Hülya Alökmen Uyanık, Diyarbakır Bağlar’da Zeyyat Ceylan, Hakkari’de Eş Başkan Seher Kadiroğlu Ataş, Van Edremit  ilçesinde Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve bazı belediyelerde belediye meclisine seçilenler KHK ile ihraç edilmiş olmaları nedeniyle mazbata verilmemişti. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2019, 17:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER