IŞİD komutanından Türkiye'ye teşekkür

Hatay Reyhanlı'da bulunan bir Irak-Şam İslam Devleti komutanı, Türkiye'den Suriye'ye geçişlerinin artık eskisi kadar kolay olmadığını, ancak şu anki başarılarında, yaralı militanlarının Türkiye'de tedavi görmesinin ve Türkiye üzerinden silah gelmesinin büyük payı olduğunu söyledi.

IŞİD komutanından Türkiye'ye teşekkür
Türkiye'de bulunan bir Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanı, Türk sınırının eskisi gibi rahat olmadığını, ancak Türkiye'nin kendilerine çok yardımcı olduğunu kaydetti.

Washington Post'tan Anthony Faiola ve Souad Mekhennet, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan bir IŞİD güvenlik komutanıyla röportaj yaptılar. Muhabirler, IŞİD ve Nusra Cephesi militanlarının Reyhanlı ilçesini "kendi özel alışveriş merkezleri gibi kullandıklarını" ileri sürdüler. Çatışmalarda yaralanan IŞİD ve Nusra üyelerinin Türk hastanelerinde tedavi gördüğünü söyleyen Washington Post muhabirleri, Reyhanlı ve diğer sınır kentlerinin yabancı cihadcılar için geçiş noktası olduğuna dikkat çektiler.

Daha önce cihadcıların sınırdan rahatça geçtiğini, ancak özellikle Musul'un düşmesinin ardından Avrupa ve ABD ile birlikte çalışarak sınır güvenliğinin artırıldığını söyleyen muhabirler, buna rağmen Türkiye'nin "ektiğini biçmeye başladığını" belirttiler. Türkiye'nin aldığı önlemlere rağmen, IŞİD militanlarının hala sınırdan geçiyor oluşunun da, uluslararası camiada kuşkulara nedenl olduğunun altı çiziliyor.

Türkiye'ye hala girilebiliyor
Reyhanlı'da bulunan 27 yaşındaki Avrupa doğumluYusuf kod adlı bir IŞİD komutanı, artık Türkiye'ye girmenin eskisi kadar kolay olmadığını kaydediyor. Yusuf, kendisinin kaçakçılarla birlikte geçiş yaptığını belirtiyor ve ekliyor: "Gördüğünüz gibi hala çiştli yollar ve yöntemler var." Yusuf, ülkelere inanmadıklarını, sınırları parçalamak ve yok etmenin hedefleri olduğunu söylüyor. Yusuf, kendileri için önemli olanın Sünni İslam egemenliği olduğunu vurguluyor.

ABD'nin bölgedeki rolü hakkında da konuşan Yusuf, "ABD'den korkmuyoruz, biz sadece Allah'tan korkarız. ABD bize çiçek atarsa, biz de ona çiçek atarız. Ama bize ateş ederlerse, biz de onlara ateş ederiz, hem de kendi ülkelerinde" diyor.

Türkiye'ye teşekkür
IŞİD'li Yusuf, Türklere teşekkür etmeleri gerektiğini söylüyor. Yusuf'un belirttiğine göre, aralarında yüksek rütbeli komutanların da bulunduğu birçok IŞİD militanı, Türkiye'deki hastanelerde tedavi gördüler. Yusuf, Suriye'deki savaşın başlangıcında da, savaşçılarının çoğunun Türkiye aracılığıyla geldiğini, dolayısıyla ekipman ve tedariklerini de Türkiye'den karşıladıklarını da ekliyor.

Yusuf, Türkiye'den geçmenin artık daha zor olmasına rağmen artık buna ihtiyaç duymadıklarını, Musul'u almalarının ardından özellikle Irak'tan kendi kendilerine yetecek malzeme sağladıklarını belirtiyor.

Röportajda, IŞİD'ın kontrolündeki bölgelerden çıkartılan petrolün de Türkiye üzerinden satıldığına dikkat çekiliyor. / Sol Portal

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014, 12:20
YORUM EKLE
YORUMLAR
semzina
semzina - 10 yıl Önce

Tesekuregerekyokbence

evin
evin - 10 yıl Önce

Yahu islami alet etmeyin cirkin oyunlariniza

SIRADAKİ HABER