'Peşmerge ile tek ordu gibi hareket ediyoruz'

YPG Komutanı Mahmud Berxwedan, peşmerge güçlerinin Kobanê'ye geçişi ile birlikte koordinasyondan ziyade tek bir ordu gibi hareket ettiklerini ifade etti.

'Peşmerge ile tek ordu gibi hareket ediyoruz'
YPG Komutanı Mahmud Berxwedan, peşmerge güçlerinin Kobanê'ye geçişi ile birlikte koordinasyondan ziyade tek bir ordu gibi hareket ettiklerini ifade ederek, “Peşmerge kendisinden istenenleri fedakarca yerine getirme çabası içerisinde hareket ediyor” dedi.


Kobanê'ye geçen peşmege güçlerinin ağır silah biriminden oluştuğu bilgisini veren Mahmud Berxwedan, peşmerge güçlerinin istenilen yerlerde ağır silahlar ile DAİŞ çetesine etkili vuruşlar yaptığını söyledi.

DAİŞ çetesi ile savaşta inisiyatifin Ekim ayı sonuna doğru YPG güçlerinin eline geçtiğini hatırlatan Berxwedan, Peşmerge ile birlikte bu inisiyatifin daha sağlam bir pozisyona kavuştuğuna dikkat çekti.

YPG Kobanê Komutanı Mahmud Berxwedan, Kobanê'ye peşmergelerin geçişi, sivillerin durumu ve savaşın geldiği son aşamaya ilişkin olarak ANF'nin sorularını yanıtladı.

“PEŞMERGE İLE KOORDİNASYONDAN ÖTE TEK ORDU GİBİ HAREKET EDİYORUZ”

Peşmerge gücü Kobanê'ye geldikten sonra aranızda ne gibi bir koordinasyon ve ilişki oldu?

Kürdistani bir gücün Kobanê'ye gelişini sevinç ve coşku ile karşıladık. Tüm Kürdistan'da ulusal bir duygu yarattı. Peşmerge Kobanê'ye geçtikten sonra, hem karşılamada hem de yapılan görüşmelerde çok olumlu ilişkiler yakalandı. Peşmerge ile aramızda çok güçlü bir diyalog yakalandı. Peşmergeler görüşmelerde her şeye hazır olduklarını söyledi. Her türlü ortak plan ve eyleme hazır olduklarını ve geliş amaçlarının bu olduğunu aktardılar. Gelen peşmerge gücü daha çok ağır silah biriminden oluşuyor ve bu konuda üzerlerine ne düşüyorsa yapıyorlar. Aradan geçen üç günde koordinasyon içerisinde oldukça olumlu bir tarzda hareket ediyoruz. Aslında şöyle demek daha doğru olur: biz koordinasyondan ziyade tek ordu gibi hareket ediyoruz. Ne biz ne de onlar kendimizi ayrı güçler olarak değerlendirmiyoruz. Peşmergeler Kobanê direnişi ve savunması için kendilerinden istenen her şeyi büyük bir fedakarlık içerisinde yerine getiriyor. Türk medyasının “kararsız düştüler. Bazı peşmergeler firar etti” gibi haberleri asılsızdır, karalama amaçlıdır. Halkımız ve dostlarımız, karakteri yalan ve psikolojik savaş haberleri yapmak üzerine şekillenen Türk medyasının bu haberlerine itibar etmesin. Peşmerge burada bizimle birlikte ve omuz omuza savaşıyoruz. Peşmergenin kararlılığı yüksek. Ve gerekirse daha fazla peşmerge gücü ve silahı Kobanê'ye getirmeye hazır olduklarını belirtiyorlar.

“PEŞMERGELERİN AĞIR SİLAHLARI ETKİLİ OLUYOR”

Peşmergelerin gelişi ile birlikte savaş durumunda herhangi bir değişiklik oldu mu?

Peşmergelerin yanlarında getirdikleri ağır silahların etkisini görmeye başladık. Kent içerisinde ağır silahların çok fazla bir etkisi yok ama kentin dışında çok etkili oluyor. Savaş dengesinde bir değişikliğe yol açtı. Düşman üzerinde ciddi bir psikolojik etki yarattı. Peşmergeler nerede istendiyse orada ağır silahları etkili bir şekilde kullandılar ve kullanmaya devam ediyorlar. Biz de onlara sizlerin aracılığıyla bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

“DAİŞ SON BİR HAFTADA SAVAŞIN BOYUNCA VERDİĞİNDEN DAHA FAZLA KAYIP VERDİ”

Gelinen aşamada artık inisiyatifin YPG güçlerinde olduğunu söyleyebilir miyiz?

İnisiyatif yeni değil ay başından bu yana güçlerimize geçmişti. Çeteler de sürekli takviye yapıyor. Dışarıdan güçlerini getiriyor. Rakka ve diğer bölgelerden ve hatta Suriye dışındaki yabancı güçlerini de getiriyor. Diyebiliriz ki günlük olarak DAİŞ çetesi takviyeler yapıyor. Son bir hafta da bizim tespit edebildiğimiz ve kaynaklarımızdan ulaşabildiğimiz bilgilere göre yüzlerce DAİŞ çetesi öldürüldü. DAİŞ çetesi son bir haftada denilebilir ki, savaşın başından beri verdiği kayıplardan daha fazla kayıp verdi. Bu durum da inisiyatifin güçlerimizin eline geçtiğini gösteriyor. Her cephede hakimiyet artık bizde ve çok etkili darbeler indiriyoruz. Peşmergelerin ağır silah gücü de hakimiyetimizi daha da etkili hale getirdi ve önemli katkılar sunuyor bizlere.

DAİŞ çeteleri de bu duruma karşılık yeni takviyeler yapıyor ve durumu kendi lehine çevirmeye çalışıyor. Ancak DAİŞ çetesinin tüm takviyeleri günlük olarak ağır darbeler alıyor ve etkisizleştiriliyor.

“KOBANÊ'DE SİVİLLER AĞIR ŞARTLARDA YAŞIYOR”

Kobanê'de yaşayan sivillerin son durumu nedir?

Kobanê'de yaşayan sivillerin durumu tabi ki iyi değil. Savaş ortamında yaşıyorlar. Her gün patlamaların altında yaşıyorlar; savaş onları doğrudan etkiliyor. DAİŞ her gün kent merkezi ve kentin kıyısında ki bölgelerde sivillere saldırıyor. Yine kış mevsimine girdik ve siviller çadırlarda temel yaşam ihtiyaçlarından yoksun yaşamaya çalışıyorlar. Elektrik ve su yok, yaşama koşulları çok ağır. Diyebiliriz ki çok ağır şartlar altında yaşıyorlar.

“ORTAK EYLEM İLE DAİŞ'E AĞIR DARBE VURDUK”

Bugün Batı cephesinde DAİŞ çetesine karşı ÖSO ve peşmerge ile ortak bir eylem başlattınız. Bu eylem devam ediyor mu? Eyleme ilişkin bilgi verebilir misiniz?

Bu eylem ÖSO ve perşmerge/YPG'den oluşan Savunma Birlikleri tarafından gerçekleştirildi. Eylem sabaha kadar devam etti. Merza Erbuşan köyünde DAİŞ çetelerine çok ağır darbeler vuruldu. Çok sayıda DAİŞ çetesi öldürüldü. DAİŞ çetesi verdiği kayıplardan sonra yeniden takviye yaptı. Peşmerge güçleri bu eylemde ağır silahları çok etkili bir şekilde kullandı ve çetelere ağır darbeler vurdu.

Bugün Kobanê'ye gelen peşmerge ve ÖSO ile birlikte ortak koordinasyon çerçevesinde ilk kez eyleme geçtik ve bundan sonra da bu eylem ve operasyonlarımız devam edecektir.

“YPG VE ÖSO ARASINDA SORUN VAR” İDDİALARI ASILSIZDIR

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bazı asılsız iddialara cevap vermek istiyorum. YPG ve ÖSO arasında bir sorun yoktur. Böyle asılsız iddialar var. ÖSO'yu istemediğimiz yönünde iddialar tamamen asılsız ve yalandır. Kobanê'ye gelen Abdulcabbar Egidi'ye bağlı güçleri kabul etmediğimiz yönündeki haberler doğru değildir. Esas olarak bu haber ve iddialar DAİŞ çetesi ve ortaklarını oyunudur. Bilakis adım adım biz ittifakımızı daha da güçlendiriyoruz ve güçlendireceğiz. İnanıyorum ki gelen güçler ve 50 gündür direnen YPG güçleri birlikteliklerini etkili bir şekilde geleceğe taşıyacaklardır.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2014, 14:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER