Selahattin Demirtaş: 'Bütün koşulları AKP kontrol edemez'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde 14 aya yaklaşan tutukluluğunu ve siyasi gelişmeleri Gazete Duvar’a değerlendirdi. “İşimi geri istiyorum” talebiyle açlık grevlerini sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için bir türkü yaptığını söyleyen Demirtaş, “Grup Yorum’un seslendirmesini isterdim” dedi.

Selahattin Demirtaş: 'Bütün koşulları AKP kontrol edemez'
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la söyleşi için tutuklanmasından birkaç gün önce Meclis’te sözleşmiştik. Yüz yüze yapmayı planladığımız o söyleşiyi 14 ay sonra, avukatları aracılığıyla, mektupla gerçekleştirebildim. Yanıtlar uzaktan, Edirne F Tipi Cezaevi’nden, duvarların arkasından geldi az evvel… Anayasa Mahkemesi’nin, yaptığı başvuruyu ret kararına dair bir açıklama yok söyleşide çünkü Selahattin Demirtaş soruları yanıtladığında mahkeme henüz başvuruyu görüşmemişti. Bir yılı aşkın süredir hâkim karşına çıkarılmadan cezaevinde tutulan, kendi ifadesiyle “rehin alınan”, Meclis’teki üçüncü büyük partinin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçmeninin hitabıyla ‘Selo Başkan’ ya da ‘Selocan’ın sorularımıza verdiği yanıtlar arasında bir de şiir bulunuyor. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için yazdığı ve bestelediği “Aç Kaldık Özgürlüklere” adlı şiiri için şöyle diyor Demirtaş, “Amatör bir sanatçı olarak onların şahsında bütün açlık grevi eylemcileri için burada bir türkü yaptım. Müziği de fena olmadı hani, bir gün duyarsınız belki. Aslında Grup Yorum’un seslendirmesini isterdim.” Biz de istedik ki bu samimi yanıtlar Selo Başkan’ın kendi kaleminden çıktığı haliyle size ulaşsın. Bu yüzden noktasına, virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz.

‘ER GEÇ MAHKEME SALONUNDA DA SİYASET ARENASINDA DA HESAPLAŞMA OLACAK’

Tutuklandıktan tam 13 ay 3 gün sonra tutuklu bulunduğunuz dosyadan yargılanmaya başladınız, ancak “güvenlik” gerekçesiyle duruşmaya getirilmediniz. Sizi Diyarbakır’dan Edirne’ye götürebilen devlet nasıl oluyor da Edirne’den Ankara’ya getiremiyor? Birçok hak ihlali, hukuksuzluk yaşanıyor, ancak şahsınıza özel bir muamele yapılıyor gibi. Sizce nedir bunun nedeni? 

Diğer HDP’li tutsaklar gibi benim hakkımdaki sözde suçlamaların da tamamı siyasi faaliyetler kapsamındaki konuşmalarımdır. Bizi yargılayan mahkemeler ve hakimler de bunun farkında. Ama beni özellikle 13 aydır tek bir duruşmaya dahi çıkarmayarak bu rezaletin görünür olmasını engellemeye çalışıyorlar. Biz tutuklanmadık, rehin alındık. Bunu teşhir edeceğimi bildikleri için şimdiye kadar hakim karşısına bizzat çıkarmadılar. Tutukluluğu uzatarak fiili cezaya dönüştürdüler zaten. Ama bundan nereye kadar kaçabilirler ki? Er geç mahkeme salonunda da siyaset arenasında da hesaplaşma olacaktır.

HDP 3’üncü Olağan Kongresi 11 Şubat’ta yapılacak. Mahkeme ise sizin duruşmanız için 14 Şubat’a gün verdi. Sosyal medyada bu tarihe atfen duruşmanıza “Dünyanın bütün sevgilileri birleşin!” çağrısı yapanlar oldu. İşin esprisi bir yana mahkemenin kongrenin 3 gün sonrasına duruşma tarihi vermesi, AYM’nin duruşmanızdan bir gün önce başvurunuzu görüşmesi tesadüf olabilir mi? 

Siyasette ve siyasi davalarda tesadüf denen şey çok çok istisnadır. Bizim bütün dava süreçlerimiz en başından beri tek bir siyasi merkezden planlanıp koordine ediliyor. Ancak HDP’nin Olağan Kongre tarihi henüz netleşmedi. Bir, iki hafta öncesinde veya sonrasında da yapılabilir. Fakat bu yine de dünyanın bütün sevgililerinin birleşmesine engel değil

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2017, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER