DSÖ ekibi Wuhan'da çalışmalara başladı

Covid-19 salgınının kaynağını araştırmak üzere Çin'in Wuhan kentine giden Dünya Sağlık Örgütü ekibi, 14 günlük karantina sürecinin ardından çalışmalara başladı. Uzman ekibin laboratuvarları, marketleri ve hastaneleri ziyaret edeceği aktarıldı.

DSÖ ekibi Wuhan'da çalışmalara başladı

Korona virüsü salgınının kökenini araştırmak üzere Çin'in Wuhan kentine giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibi çalışmalara başladı. Perşembe günü iki haftalık karantina sürecini tamamlayan ekip, Çinli bilim insanlarıyla bir araya geldi. Uzmanların Wuhan'da laboratuvarları, marketleri ve hastaneleri ziyaret etmeyi planladıkları bildirildi.

'ÇİN'İN DESTEĞİ GEREKİYOR'

Ekip üyesi virolog Marion Koopmans, görüşmelerin başladığını duyurduğu Twitter paylaşımında "Uzun Zoom toplantılarının ardından meslektaşlarımızla bir araya gelmek güzel" ifadelerini kullandı. "Bu görevin başarısı, tamamen ilgili kaynaklara erişime bağlıdır" diyen ekip üyesi Thea Fischer ise, Reuters'a verdiği demeçte "Ne kadar yetkin olursak olalım, ne kadar çok çalışırsak çalışalım ancak Çin'in desteğiyle başarı elde edebiliriz" dedi.

CANLI HAYVAN PAZARI  ZİYARETİ

Uzmanların, Çin'de iki hafta geçireceği kaydedilirken öncelikli olarak korona virüsünün ilk görüldüğü yer olarak kayıtlara geçen canlı hayvan pazarını ve Wuhan Viroloji Enstitüsü'nü ziyaret edecekleri aktarıldı. Korona virüsünün, canlı hayvan pazarına yaklaşık 18 kilometre mesafedeki Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden 'sızdığı' öne sürülmüş, Pekin yönetimi bu iddiaları reddetmişti.

'BU KONUYA FAZLA ANLAM YÜKLEMEYE GEREK YOK'

Covid-19 salgının kaynağını araştırmak için oluşturulan DSÖ ekibi, tartışmalı bir sürecin ardından 14 Ocak'ta Çin'e ulaşmıştı. Ocak ayı başında Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, uzman ekibin 'vize sorunu' ülkeye alınmadığını duyurmuş ve 'büyük hayal kırıklığına uğradıklarını' söylemişti. Ghebreyesus'un açıklamalarının ardından Pekin yönetimi, 'ziyaret tarihi konusunda yanlış anlaşma olduğunu, sorunun sadece vize olmadığını' savunmuştu. Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, "Bu konuya fazla anlam yüklemeye gerek yok" ifadelerini kullanmıştı.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER