Sağlık Bakanlığı'ndan hidroksiklorokin ve Favipiravir broşürü

Sağlık Bakanlığı korona virüsü tedavisinde Türkiye'de kullanımına devam edilen hidrosiklorokin etken maddeli ilaçlar ve Favipiravir'e ilişkin broşür yayınladı: Favipiravir'in ilk gün sabah ve akşam 8’er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3’er tane içilmesi gerekiyor. Hidroksiklorokinin ise sabah ve akşam 1’er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması öneriliyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan hidroksiklorokin ve Favipiravir broşürü

Sağlık Bakanlığı, 81 ile korona virüsü ilaçlarının doğru kullanımı hakkında rehber broşürler gönderdi. Broşürlerde, Dünya Sağlık Örgütü'nün korona virüsünde etkisizinin olmadığını açıkladığı hidrosiklorokin ile Favipiravir'in nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin bilgiler yer aldı.

Buna göre hem 'Ayaktan izlenecek komplike olmayan veya hafif-orta pnömonisi olan, olası ya da kesin Covid-19 olgularında' hem de 'Yatış endikasyonu olan Covid-19 olgularında' Hidroksiklorokin ve/veya Favipiravir kullanımı öneriliyor.

İki ilacın da mutlaka hekim tavsiyesi ve gözetiminde kullanılması gerektiği belirtilen broşürlerde ilaçların kullanım zamanı ile dozlarıyla ilgili şu bilgiler yer alıyor:

Favipiravir’in ilk gün sabah ve akşam 8’er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3’er tane içilmesi gerekiyor. Gebelerde ve emziren annelerde Favipiravir kullanılmıyor. Hidroksiklorokinin ise sabah ve akşam 1’er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması öneriliyor. Bu ilaç ise kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmıyor. Vatandaşlar aldıkları dozu, bu broşürler üzerinden işaretleyerek takip edebiliyor. Broşürde herhangi bir yan etki görüldüğünde veya şikayetler artarsa kişinin hekime başvurması gerektiği de vurgulanıyor.

DSÖ 'HİDROSİKLOROKİN DENEMESİNİ İKİ KEZ DURDURDU

Dünya Sağlık Örgütü, hidroksiklorokin" ve "lopinavir/ritonavir" bileşimi ilaçların "ölüm oranını düşürmekte başarısız olduğu" gerekçesiyle testlerini iki kez durdurmuştu. DSÖ temmuz ayında, hidroksiklorokin ve AIDS tedavisinde kullanılan lopinavir/ritonavir bileşimi ilaçların geçici deneme sonuçlarının standart tedaviyle karşılaştırıldığında Covid-19 kaynaklı ölüm oranlarını "hiç azaltmadığı" ya da "çok az azalttığını" açıklamıştı.

FAVIPIRAVIR ETKİLİ Mİ?

Favipiravir ile ilgili de tartışma yaşanmış, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, "Salgının ilk dönemlerinde bu ilacı kullandığımız hastalarda çok çabuk düzelme elde edebiliyorduk. Ama şu an bir fayda sağlayamıyoruz. Kendi hastalarımda da bir sonuç elde edemiyorum. Bu konuda iki ihtimal var: Ya uzun süredir ve yaygın kullandığımız için bir direnç gelişmesi söz konusu ya da ilacın ham maddesinde bir sorun olabilir" demişti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Favipiravir ilacının Covid-19’a iyi geldiğine yönelik bilimsel bir kanıt olmadığını söylemişti. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER