Urfa Tabip Odası Başkanı: Urfa’da aşı direnci var

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı aşılama haritasında, Urfa, tüm iller içinde kırmızı kategoride kalan tek il oldu. Hekimler, Urfa halkının aşıya karşı oluşan direncinin kırılması gerektiğini söyledi.

Urfa Tabip Odası Başkanı: Urfa’da aşı direnci var

Türkiye'de Covid-19’la mücadele kapsamında aşı çalışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 23 Ekim itibariyle birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 115 milyonu aştı. Aşılama sürecinin başında halkı aşı olmaya teşvik etmek için yapılan tüm etkinlik ve çağrılara rağmen Urfa’da aşılamada istenilen düzeye ulaşılmadı.

Yüzde 51,9 ile aşılama oranının en düşük olduğu il olan Urfa’da halk, aşı olmaktan kaçınıyor. Uzmanlara göre kentin aşılama oranının düşük olmasının başlıca sebepleri arasında maske, mesafe, hijyen kurallarına uyulmaması, aşı tereddüdü ve kafa karışıklığı geliyor.  

Uzman Dr. Osman Yüksekyayla

‘CİDDİ BİR AŞI KAMPANYASI YOK’

Urfa’da aşılama oranının düşük olmasının aşı karşıtlığı ile alakası olmadığını söyleyen Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Osman Yüksekyayla, ‘’Maalesef aşılamada son sıradayız ve kırmızı olan tek iliz. Bunun birçok sebebi var. Urfa’daki durum aşı karşıtlığı değil. Buradaki durum aşı tereddüdü ve aşı ile ilgili kafa karışıklığı. Bu tereddüdün de ilk nedeni, pandeminin başından beri sürecin şeffaf yürütülmemesi’’ dedi. Aşılama sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yüksekyayla, “İlk başlarda aşı az olduğundan sadece çok az bir kesim aşılandı ki, bu süreçte aşı olmayan bir sürü kişi korona oldu ve ‘aşıya gerek yok artık’ diye düşündü. Randevu sisteminde yaşanan sorunlar, ciddi bir aşı kampanyası olmaması da etkenler arasında. Özellikle ilimizde insanların çoğu Arapça, Kürtçe, Zazaca gibi dilleri kullanıyor. Kendi dillerinde durumun anlatılmaması da aşı oranlarının düşük olmasına yol açan sebeplerden oldu. Bunlar kamu idaresi tarafından giderilmesi gereken sorunlar’’ diye konuştu.

‘URFA’DA TEDBİRLERİN NEREDEYSE HİÇBİRİ UYGULANMIYOR’

Yüksekyayla, “Urfa, eğitim, üniversite sınav başarısı, anne-bebek ölümü, mevsimlik tarım işçiliği gibi konuların tamamında son sıralarda yer alan bir il. Yani birçok konuda geri bırakılmış bir bölge. O yüzden aşı sıralaması da bu sıralamalardan bağımsız ele alınmamalı. Pandemide paylaşılan oranlar, haritalar sadece bu eşitsizliği görünür kıldı’’ ifadelerini kullandı. Covid-19 ile ilgili bilgi kirliliğinin Urfa’da ciddi bir karşılık bulduğunu söyleyen Yüksekyayla, ‘’100 hekimin 99’u aşının ne kadar önemli olduğunu anlatıyor, biri başka sebeplerle aşı karşıtlığı yapıyor. Maalesef halk, o bir kişiyi dinliyor. Defalarca açıkladık, şu an yoğun bakımda yatan ve hayatını kaybedenlerin tamamına yakını aşısız ancak insanlarda anlam veremediğimiz bir aşı direnci hakim. Bu direnci kırmak için birinci dereceden sorumlu olan Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlükleri” dedi. Urfa’da tedbirlere uyulmadığına da dikkat çeken Yüksekyayla ‘’Bir taraftan aşı oranı artmıyor, diğer taraftan sanki pandemi bitmiş gibi bir algıyla Urfa’da tedbirlerin neredeyse hiçbiri uygulanmıyor” diye konuştu.

 ‘YETERLİ SAĞLIK PERSONELİ YOK’

Şanlıurfa Sağlık Emekçileri Sendikası Eş Başkanı Salih Karataş ise korona hastalarının karantina ve takip işlemlerinin yapılmadığını söyledi. Karataş “Karantinaya alma süreçleri ve takip işlemleri yapılamadığından böylesi üzücü sonuçlarla karşılaşıyoruz. Yeterince sağlık personeli olmadığından hastaneler artık şifa değil, veba yerlerine dönüşmüş durumda‘’ dedi. Covid-19 ile mücadelenin ekonomik kaygılara göre belirlendiğini belirten Karataş “Tedbirler vaka sayılarının artmasına bağlı olarak değil, ülkenin ekonomik kaygılarına göre oluşuyor. Tüm halkımızdan beklentimiz, aşı olmalarıdır. Aşı karşıtlığı yapanlara itibar etmemeleri ve aşı olma tereddüttü olanların bilimsel verileri göz ününde bulundurmalarıdır” diyerek halkı aşı olmaya çağırdı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER