'Kimin evladını iktidarın için ölüme gönderiyorsun'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, İstanbul’da gazeteci, yazar ve TV programcıları ile bir araya geldi. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Demirtaş gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Halkların Demokratik Partğisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  gazeteci, yazar ve TV programcılarla yapacağı toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yaşanan çatışlmaların bir an önce durması gerektiğini söyleyen Demirtaş, PKK’nin çatışmasızlığa hazır olduğunu açıkladığını hatırlatarak, Davutoğlunun da buna sağduyulu bir cevap vermesi gerektiğini söyledi. Yaşanan çatışmaların saray ve iktidar savunması için yapıldığını belirten Demirtaş, “Kimin evladını iktidarın için ölüme gönderiyorsun” dedi. 

Sınırda bekletilen cenazeler

“Sayın Başbakan kendini vicdanlı inançlı bir insan olarak tanımlıyor. Elbette ülkemizde buna benzer daha da ağır çatışmalı durumları maalesef ki çok yaşadık ölümler gördük acılar yaşadık bu vicdanlı ve inançlı Başbakana şunu sormak istiyorum adına bu ‘huzur bilmem ne operasyonu dediğiniz operasyon kapsamında tam 5 gündür 50 derece sıcağın altında Habur sınır kapısında 13 YPG’linin cenazesi sizin emriniz talimatınızla bekletiliyor” dedi.

“Bu mudur sizin Huzur operasyonlarınız”

Sınırda bekletilen cenzelerin IŞİD’le savaşta hayatrını kaybeden Türkiye vatandaşları olduğunu belirten Demirtaş, “5 gündür sizin emriniz nedeniyle 13 cenazeye sizin emrinizle tabiri caizse hakaret ediliyor işkence ediliyor. Bu mudur sizin Huzur operasyonlarınız” dedi

“Size savaş yaptırmayacağız”

Bütün acıları yüreklerinde hissetiklerini söyleyen Demirtaş, “Sizin tarzınız biz bu savaşı sonuna kadar sürdüreceğiz şeklinde devam etse de bizim tutumumuz nettir. Biz bu ülkede size savaş yaptırmayacağız.” dedi.

“Kimin evladını iktidarın için ölüme gönderiyorsun”

“Sizin saltanatınız iktidarınız için evlatlarımızın ölümüne izin vermeyeceğiz” diyen Demirtaş “Ortada vatan savunması yoktur. Saray savunmasıdır iktidar savunmasıdır. Sen kimin evladını kendi iktidarın için ölüme gönderiyorsun? Bu evlatlar kolay mı yetişiyor? Efendim ‘Biz evlatlarımızı gerekirse feda ederiz’ edin bakalım evlatlarınızı. Hepsi çürük raporu almışlar. Hepsinin evinde para sayma makinaları. Bak yoksulun evladı bayraklara sarılıp geliyor. Hanginiz evladınızı feda ediyorsunuz? Biz size savaş yaptırmayacağız. Hükümet aklını başına almalı. Bu ülke barış isatiyor” dedi

“Başbakan PKK’nin açıklamasına sağduyulu cevap vermeli”

HDP’nin yaptığı çağrıya PKK’nin de yanıt verdiğini söyleyen Demirtaş, “PKK ellimizi tetikten çekmeye hazırız diye açıklama yaptı. Ülkenin başbakanı buna mutlka ama mutlaka sağduyulu bir cevap vermek zorundadır. Geçici Başbakansın. Ülkeyi böyle haldır huldur savaşa sokamazsınız. Seçim kaybettiniz iktidardan düştünüz. Kendinize gelin. Bu devlet bu toplum sizin malınız mülkünüz değil. Kendinize gelin yenildiniz seçimde yenildiniz” dedi.

Hükümetin savaşa girmesinin nedenin 7 Haziran’da aldıkları yenilgi olduğunu belirten Demirtaş, bunu kendilerinin de itiraf ettiğini söyledi.

“Yargı siyasetçilerin talimatıyla çalışamaz”

Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında ‘Yargıyı yönlendirmek’ suçlamasıyla yaptığı suç duyurusunda deyinen Demirtaş, “Yargıyı yönlendirme sayın Cumhurbaşkanının Sayın Başbakanın talimatıyla olmuştur. Yargı eğer onların talimatıyla çalışıyorsa suç işlemiştir. biz o nedenle Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan hakkında suç duyurusunda bulunduk. Yargı siyasetçilerin emriyle talimatıyla çalışamaz.

Demirtaş’a açılan soruşturma

Kendisiyle ilgili başlkatılan soruşturmaya da değinen Demirtaş “Soruşturma geçen yıl başlatılmıştı değerli arkadaşlar. Bu yıl yeni başlatılmış bir soruşturma değil. Ortada beni suçlayacak en küçük birşey varsa dokunulmazlığım kaldırılmasını ben kendim istedim. Biz dokulmazlık zırhına sığınacak insanlar değiliz. 550 milletvekili ve sayın Cumhurbaşkanı dahil hepimizin dokunlmazlığı kalksın. Kim ne nhalt işlemiş çıkalım yargı huzuruna beraber hesap verelim. Hepimize sorsunlar ölümlerden kim sorumlu, talimatları kim verdi bizim verecek cevaplarımız var. Ama sorsunlar, paraları kim çaldı, devleti kim soydu, bunları da sorsunlar. Bizim yine verecek cevabımız var. Korkmuyorlarsa buyursunlar hep birlikte dokunulmazlıklarımızı kaldıralım biz buna hazırız” dedi.

Zorla oy toplandı iddiasına cevap

HDP’nin baskıyla oy aldığı suçlamasına da cevap veren Demirtaş, “Toplam 154 bin oy HDP’nin full olarak sandıklardan çıkan toplam oyudur. Toplam 87 bin oy da AKP’nin full sandıklardan aldığı oydur. Eğer full oy çıkarmak tehditle oluyorsa, AKP de demekki tehdit etmiş.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2015, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER