Konya’da bir Kürt aileye ırkçı saldırı: Bir ölü

Konya'nın Meram ilçesinde, 60 kişilik grup Diyarbakırlı Kürt aileye saldırdı. Saldırıda Hakim Dal öldürüldü.

Konya’da bir Kürt aileye ırkçı saldırı: Bir ölü

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Çarıklıköy’de 20 yıldır ikamet eden Diyarbakırlı aileye ırkçı saldırı düzenlendi. En az 60 kişilik bir grubun saldırısında, aile fertlerinden 43 yaşındaki Hakim Dal öldürüldü. Karahüyük’de yaşayan saldırgan grubun daha önce de aileyi defalarca kez tehdit ettiği öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Hakim Dal'ın kardeşi Hamdi Dal, “Biz Kürt olduğumuz için bizi istemiyorlardı. Bize ‘buraları satıp gideceksiniz’ diyorlardı. Çevre köylerde yaşayan insanlar da bize baskı yapıyorlardı, buradan gitmemizi istiyorlardı. Daha önce de zaman zaman bizi tehdit ettikleri oldu. Gece saatlerinde köyümüzde bulunan boş arazide çobanlar hayvan otlatırken tartışma başladı. Tartışma sonrasında Karahüyük’den en az 60 kişilik bir grup silahlarla geldiler. Önce amcamın oğluna saçma attılar. Biz üç kişiydik ve çoban kavgasını bahane ederek Kürt olduğumuz için keyfi olarak bize saldırdılar. Ağabeyim saldırıda yaşamını yitirdi” dedi.

'OLAYIN AZMETTİRİCİ MUHTARDIR'

Görgü tanıklarından Mehmet Emin ise aileye yönelik saldırıların ilk olmadığına dikkati çekerek, “Aile hayvancılıkla geçiniyor. Uzun zamandır bu köyde yaşıyorlar. Daha önce de aileye karşı en az 3 defa saldırı girişiminde bulunuldu. Olayın azmettiricisi de muhtardır. Muhtar köylüleri aileye karşı kışkırtıyordu. Muhtar gözaltına alındı. Onun dışında gözaltına alınan kimse yok” şeklinde konuştu.

VALİLİK: ETNİK SAİKLERLE YAPILMADI

Bu arada Konya Valiliği'nden yapılan açıklamada saldırı adli bir olay gibi yansıtıldı ve 'etnik saiklerle' yapılmadığı öne sürüldü. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Meram ilçesi Çarıklar Mahallesinde; 2012 yılından bu yana küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşların hayvan otlatma esnasında hayvanların zaman zaman Kayhüyük Mahallesinde ikamet eden şahıslara ait tarlalara girmesi nedeniyle, Kayhüyük mahalle sakinleri ile sürü sahipleri arasında çıkan tartışma silahlı, taşlı-sopalı kavgaya dönüşmüştür. Hayvan sahiplerinden Hakim DAL kurşuna hedef olup yaralanmış ve kaldırıldığı Konya Şehir Hastanesinde vefat etmiştir.

Olay hayvanların mera ve tarlalara zarar vermesi üzerine çıkan husumetten kaynaklanmaktadır.

Olayla ilgili çok yönlü adli soruşturma devam etmektedir.

Konunun mecrasından çıkarılarak etnik saiklerle yapıldığı propogandasına vatandaşlarımızın itibar etmemesi önem arz etmektedir."

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan bir Kürt aile de 11 Temmuz’da aynı mahallede yaşayan ırkçı grup saldırmıştı. “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup 4’ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER