Selden kurtulan berivanlar: Tek geçim kaynağımız hayvanlarımızdı, o da gitti

Yüksekova’nın Kısıklı köyünde selden canlarını zor kurtaran berîvanlar, “O gün tüm devlet kurumlarını aradık ama gelen olmadı. Tek geçim kaynağımız hayvanlardı, o da gitti" dedi.

Selden kurtulan berivanlar: Tek geçim kaynağımız hayvanlarımızdı, o da gitti

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Kısıklı (Dêlezi) köyünde, etkili olan yağış sonrası oluşan sel nedeniyle yayladaki yüzlerce küçükbaş hayvan sulara kapılarak öldü. Sel sırasında koyunlarını sağan berîvanlar ise canlarını zor kurtardı. Bir yandan hayvanları diğer yandan canlarını kurtarmaya çalışan berîvanlardan ikisi hafif yaralandı. 

YÜZLERCE KOYUN KAYIP

Selin meydana geldiği saatlerde koyun sağdıklarını belirten İlhamı Özdemir, yaşanılanları şöyle anlattı: “Yağış sonrası etrafımızda bulunan tüm dağların yamaçlarından sel üzerimize geldi. O kadar etkili geldi ki beraberinde koca kayaları da getiriyordu. Selin yönü, koyunları sağdığımız yere doğru döndü ve bir anda koyunların bulunduğu çiftliği vurdu. Hayvanları büyük bir bölümünü sürükledi. Kurtarabildiğimizi kurtarmaya çalıştık ama geriye kalan yüzlerce koyun suya kapılarak gitti. Hala kaç koyunun öldüğünü tespit edemedik. Tek geçim kaynağımız hayvanlarımızdı o da gitti” dedi. 

O ANLARI ANLATTI

Berîvanlardan Felem Özdemir ise, olay gününü “Sel üzerimize gelince öleceğiz sandık ama kurtulduk. O an dünyaya yeniden geldik gibi olduk. Öyle bir sel kalktı ki 5 dakika içerisinde dünya yıkılıyor sandık. Ne kadar kaya, taş, toprak varsa üzerimize geldi. Sadece benim 100’den fazla koyunum öldü. Selden kendimizi kurtarmaya çalıştığımızda yanımda bulunan iki bêrîvan da yaralandı. Yağıştan dolayı otlarımızın hepsi çürüdü, çoğu biçtiğimiz otları da su götürdü. O gün korktuğumuz için yayladan döndük ve sonraki gün gidemedik. Tekrar aynı anları yaşarız korkusuyla ne kadar kaybımız olduğunu öğrenmeden yayladan ayrıldık” sözleriyle anlattı. 

Karakolu arayarak, yardım çağrısında bulunduklarını ifade eden Özdemir, “O gün tüm devlet kurumlarını aradık. ‘Allah rızası için kurtarın’ dedik ama gelen olmadı. Biz selden kurtulduktan sonra bölgeye iş makinaları ve köylüler geldi. Zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz” diye belirtti.  

Yaşanan sel felaketinden sonra dün ilçe merkezine gelen bêrîvanlar, tek geçim kaynakları olduğu için bugün tekrar yola koyularak yaylaya çıktı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER