TTB'den Sakarya'daki iş cinayetine ilişkin çağrı

Türk Tabipleri Birliği, Sakarya’daki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz’da yaşanan patlamaya ilişkin açıklama yaparak, işyerine ait belgelere ve işçilerin koşullarına dair bir dizi soruya yanıt talep etti. Tabipler, “Bu patlama da Soma, Ermenek, Kozlu gibi ‘geliyorum’ diyen iş cinayetidir” dedi.

TTB'den Sakarya'daki iş cinayetine ilişkin çağrı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Kolu, Sakarya Hendek’teki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda yaşanan patlamaya ilişkin açıklama yaptı.

MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’un sahibi olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda son 11 yılda kayıtlara geçen yedi kaza olduğu hatırlatılan açıklamada, “Toplamda 7 işçinin hayatını kaybettiği, 59 işçinin yaralandığı altı kazadan ders alınmamış, yedincisi göstere göstere gelmiştir. Aynı zamanda patlama sonucu çevreye yayılan zehirli gazlar, çevreyi de kirleterek, büyük bir toplum sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Bu patlama da Soma, Ermenek, Kozlu gibi ‘geliyorum’ diyen iş cinayetidir. İşçileri koruyamayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığından bu yana, artık iş cinayetleri toplu katliamlara dönüşmüştür. Bu yasaya bağlı çıkartılan yönetmeliklerin uygulanıp uygulanmadığı bile denetlenmemektedir” denildi.

‘İŞLETMENİN ACİL DURUM PLANLARI KAMUOYUYLA PAYLAŞILSIN’

On bir yılda meydana gelen yedi kazanın herkesi endişelendirdiğini belirten tabipler, “Hükümet bu endişeleri gidermeli, bu işletmede son altı patlama sonrası yapılması gereken denetlemeleri kamuoyuna açıklamalıdır” ifadelerini kullandı ve şu belgelerin kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti:

-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son altı patlama sonrası yaptığı denetim raporları,
-İşletmede olması gereken “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesine İlişkin Belgeler”,
-İşletmenin “Büyük Kaza Senaryoları”,
-İşletmenin “Acil Durum Planları”,
-İşletmenin “Risk Değerlendirme Dokümanları”

İşletmeye daha önceki patlamalar nedeniyle verilen cezaların ve uyarıların da kamuoyuyla paylaşılmasını talep eden TTB’nin açıklamasında, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarıldıktan sonra iş cinayetleri artarak devam etmektedir. Bu yasanın, işçilerin sağlığı ve güvenliği öncelenerek çıkartılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu yasa sermayenin çıkarları ve güvenliği öncelenerek çıkartılmıştır. İşletmelerin, TTB, TMMOB gibi meslek örgütlerinin ve sendikaların denetlemesine olanak tanınmamıştır. İktidarın bugüne kadar gelen politikasıyla işçi, toplum ve çevre sağlığını tehdit eden kazaların azalması mümkün değildir” denildi.

‘İŞÇİLERİN SAĞLIK GÖZETİMLERİ YAPILIYOR MU?’

Açıklamasında, “Yasalar Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası işvereninin, bu katliamda birinci dereceden sorumlu olduğunu belirtmesine rağmen, bu katliamda başka sorumlular bulunup yargılanacağı kaygılarını da birlikte getirmektedir. Şimdiden fabrika patronu dururken, fabrika sorumlu müdürü ve 2 ustabaşının gözaltına alınması bu kaygıları artırmaktadır. Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yeniden başsağlığı, yaralanan işçilere de acil şifalar dilerken, TTB olarak bu katliamın sorumlularının yargılanmasını talep ediyor ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz” diyen TTB yanıtlanmasını istediği soruları şu şekilde sıraladı:

-Bu işletmede, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı var mıdır? Ne tür çalışmalar yapmışlardır?

-İşçilerin sağlık gözetimleri yapılmakta mıdır?

-Çalışan işçilerin hangi risklerle karşı karşıya olduğu tespit edilip işçiler eğitilip, uyarılmışlar mıdır?

-Daha önceki kazalardan dolayı nasıl sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmıştır?

-Havai fişek üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin yaratacağı tehlikeler değerlendirilmiş midir?

-Üretilen malzemelerin depolanması için nasıl bir planlama yapılmıştır?

-Üretilen malzemenin depolandığı yerler için, kazaların önlenebilmesi açısından, ne tür tedbirler planlanmıştır? (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2020, 15:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER