Yalçın Karatepe ve Baskın Oran sonuçları değerlendirdi

Siyaset bilimciler Prof. Dr. Yalçın Karatepe ve Prof. Dr. Baskın Oran seçim sonuçlarını değerlendirdi. Karatepe Muharrem İnce'nin seçim döneminde "Herkesin cumhurbaşkanı” olacağım diyerek tüm muhalefetin sempatisini kazandığını ama sonuçlar açıklandıktan sonra Türkiye’deki muhalif kesimin beklentisini karşılayamadığını ifade etti. Oran ise HDP'nin OHAL'de meclise girmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Yalçın Karatepe ve Baskın Oran sonuçları değerlendirdi
Seçim sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Yalçın Karatepe Türkiye’de kutuplaşmanın belirgin bir hal aldığını belirtirken seçim sonuçlarının ekonomik gelişmelerin seçmen sonuçları üzerinde beklenen etkiyi yapmadığını ifade etti.


Deutsche Welle Türkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre 
Erdoğan’ın istediği şekilde, çatışmacı bir dille ülkeyi yönetmeye kalkmasının işini zorlaştıracağını anlatan Karatepe Merkez Bankası’nı bağımsızlaştırmazsa Erdoğan’ın iktidarının bir-iki yıl sürmeyeceğini söyledi.

İNCE’YE ‘SUSKUN KALDI’ ELEŞTİRİSİ

Karatepe Muharrem İnce ile ilgili “CHP’nin muhalif ismiydi Muharrem İnce. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip olmasıyla tanındı. Sonra da Kılıçdaroğlu onu cumhurbaşkanlığı yarışında CHP adayı olarak ilan etti. “Herkesin cumhurbaşkanı” olacağım diyen İnce, Türkiye’yi barıştırmak sloganıyla yürüttüğü seçim kampanyasında tüm muhalefetin sempatisini kazandı. Ancak İnce seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Türkiye’deki muhalif kesimin beklentisini karşılayamadı. Prof. Karatepe, İnce için “Yapacağını yaptı ama gece suskun kaldı. Onca manipülasyon iddiasına karşın, Erdoğan’ın zafer konuşması yapmasına karşın gazetecilere net bir açıklama yapmadı. Zamanında konuşmadı”.

AK PARTİ MHP’SİZ BİR ŞEY YAPAMAYACAK

“Cumhurbaşkanlığı yarışında Erdoğan’ın en güçlü rakibi gösterilen, yarışın ikinci tura kalmasını sağlayacak aday olarak düşünülürken sadece yüzde 30.67 oy alan Muharrem İnce’nin CHP’de büyük bir değişim yaratacağına kesin gözüyle bakılıyor. Prof. Karatepe “Toplumun açık bir mesajı var. Seçmen Kılıçdaroğlu’na oy vermiyor. Kılıçdaroğlu CHP genel başkanlığından çekilecektir önümüzdeki süreçte. CHP, Kılıçdaroğlu liderliğinde oy alamıyor ama Muharrem İnce CHP’yi yeniden güçlendirebilir” ifadelerini kullandı.

MHP’nin yükselişini değerlendiren Karatepe AK Parti’nin mecliste çoğunluğu elde edemediğinin altını çizerken “MHP’den oy alması beklenen İyi Parti’nin bu oyları CHP’den ve AKP’den aldığı düşünülüyor. Prof. Karatepe “MHP, meclisin kilit partisi oldu. Bundan sonraki süreçte karar mekanizmaları içinde MHP önemli bir oyuncu olacak. AKP de, MHP’siz bir şey yapamayacak görünüyor” dedi.

‘HDP’NİN OHAL KOŞULLARINDA MECLİSE GİRMESİ BAŞARI’

HDP’nin meclise üçüncü büyük parti olarak girmesinin “çok önemli” olduğunu söyleyen Siyaset Bilimci Prof. Baskın Oran ise ‘HDP’nin meclise girmemesi üzerine kurulan plan’ın bozulduğunu anlattı.

HDP’nin, muhalefetin gücüne güç katacak nitelikte olduğunu ve bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Oran AA’nın seçim sonuçlarını açıklarken manipülasyon yarattığı iddialarıyla ilgili de şunu söyledi:

“Çünkü bir gün önceden Türkiye’nin Erdoğan’ın kazanacağı bir sabaha uyanacağına dair şablon kamuoyuna duyuruldu. Bunu da devlet ajansı yaptı, hükümete yakın gazeteler yaptı. Türkiye, ne yazık ki şeffaf bir seçim yaşamadı. Bilindik manipülasyon hikayesi yenilendi” değerlendirmesi yapıyor. (DW TÜRKÇE)

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2018, 23:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER