Macaristan'da sağcı Orban üçte iki çoğunluğu kazandı

Macaristan'da otoriterlikle eleştirilen sağcı başbakan Viktor Orban, ezici bir seçim zafer kazandı. Üçüncü kez üst üste seçilen Orban, bu kez 133 sandalye ile parlamentoda üçte iki çoğunluğu kazandı.

Macaristan'da sağcı Orban üçte iki çoğunluğu kazandı
Macaristan’daki genel seçimlerinde, otoriter ve milliyetçi eğilimleriyle Avrupa Birliği’nin tepkisini çeken Başbakan Viktor Orban’ın lideri olduğu sağcı iktidar partisi FİDESZ ezici çoğunlukla kazandı. Göçmen karşıtı bir seçim kampanyası yürüten, kampanya sürecinde rakipleriyle birebir tartışmadan kaçınarak sadece mitinglere ağırlık veren Orban, 199 koltuklu parlamentoda 133 koltuk kazandı. Orban bu sonuçlarla, üçüncü kez üst üste başbakan seçildi.


ANAYASAYI DEĞİŞTİREBİLİR

Oyların yüzde 93’ü sayıldığında, milliyetçi Jobbik partisi’nin 26, Sosyalist Parti’nin ise 20 koltuk kazanması bekleniyor. Daha küçük iki sol partiden DK dokuz, LMP ise sekiz sandalye aldı. Bu sonuçlar, Orban’ın parlamentonun üçte ikisini ilk kez kontrol edeceği ve anayasayı değiştirme gücüne sahip olacağı anlamına geliyor.

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtlığıyla tanınan Orban, Macaristan’da demokrasiyi erozyona uğratmakla, iktidar üzerindeki denge-fren mekanizmalarını aşındırmakla ve medyaya baskı yapmakla suçlanıyor. Kampanya sürecinde de kendisini, ‘Macaristan’ın Hristiyan’ın kültürünü, Avrupa’ya Müslüman göçünden koruyan lider’ olarak sunmuştu. Orban’ın zaferinin, Avrupa Birliği’nin göçmen politikalarına karşı Orta Avrupa’da oluşan göçmen karşıtı ittifakı güçlendireceği yorumu yapıyor. Komünizm sonrası Macaristan’ın en uzun süre görev yapan lideri olarak, Orban AB’de daha fazla entegrasyona karşı muhalefetinde Polonya ile ittifak halinde.

Orban’ı ilk kutlayan liderin ise Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in olması dikkat çekti.

SOSYALİST LİDERLER İSTİFA ETTİ

Katılım oranının yüzde 70’i aştığı oylamadan çıkan sonuçlar muhalefet partilerinde de deprem yarattı. Yeni parlamentoda en güçlü muhalefet partisi haline gelen aşırı sağcı Jobbik’in lideri Gabor Vona istifa edeceğini açıklarken, Sosyalist Parti’nin tüm lider kademesi istifasını sundu. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2018, 23:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER