İhraç edilen akademisyeni görmezden geldiler

Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen öğretim üyesi Fahri Öz, Ege Üniversitesi'nde travmayla ilgili konferansta sunum yapmak için kabul aldı. Öz, ihracının ardından konferansa dair sorularına cevap alamadı ve sunumunu gerçekleştiremedi.

İhraç edilen akademisyeni görmezden geldiler
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi’nden (DTCF) ihraç edilen akademisyen Fahri Öz, ihraç edilmeden önce Ege Üniversitesi tarafından düzenlenecek “Narratives of Trauma” adlı konferansa sunum önerisi ile başvurdu ve kabul edildi. İhracının ardından 29 Mart’ta konferansı düzenleyen komiteye mesaj gönderen Öz herhangi bir geri dönüş alamadı ve konferansa kesin başvuru yapamadı. Düzenleyici komitenin sorularına cevap verememesinin ardından Öz kayıt yaptıramadığı için konferansın sunum programında yer almadı.


GERİ DÖNÜŞ YAPMADILAR

Ege Üniversitesinde 10-12 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek konferansa kabul alan Öz, düzenleyici komiteye gönderdiği mesajda iki konuda soru yöneltti. Öncelikle, ihracının ardından düzenli maaşının olmadığı bu yüzden kayıt için istenen 100 Euro ücretten muaf tutulup tutulamayacağını sordu. İkinci soru, ihracın ardından bir üniversite çalışanı olmadığından kayıt formunda bağımsız araştırmacı olarak görünmesinin mümkün olup olmadı.

Koordinatör ekibin maillere geri dönüş yapmamasının arından Öz kabul almasına rağmen kesin kayıt yaptıramadı. Öz koordinasyon merkezinin bilinçli olarak görmezden geldiğini belirtti. Öz “Doğrudan ret verselerdi böyle bir durum olmayacaktı. Tam olarak ne yaşandı bilmiyorum. Bana bir cevap vermedikleri için kayıt yaptıramadım. İşsiz güçsüz bir haldeyken 100 Euro gibi bir ücret veremezdim. Muaf tutsalar hemen giderdim herhalde. Doğrudan benim bu davranışım onların elini güçlendirdi. Ben kayıt yaptırsaydım belki de onlar zor durumda kalacaklardı” açıklamasında bulundu.

‘KÖTÜ NİYETLİ YA DA İHMALKAR’

Konferansı düzenleyenlerin cevap vermemesini tuhaf olarak nitelendiren Öz evet ya da hayır diye bir cevabın verilebileceğini belirtti. Öz, “Bu sessizlik kötü niyetli ya da ihmalkar bir davranış. Yokmuşsun gibi davranıyorlar. Tüh keşke onaylamasaydık der gibi. Bu da dolaylı bir engelleme” değerlendirmesinde bulundu.

‘ÖZERKLİK GÜME GİDİYOR’

Konferansın konusunun travma olduğunu hatırlatan Öz “Travma yaşayan biz akademisyenler bu konferansa alınmıyoruz. Bizler de travma yaşıyoruz” dedi. Öz’ün konuyla ilgili değerlendirmesi şu şekilde:

“Üniversite kendi iktidarlarını kuran, kendi içine kapanan, tek tipleşen ve resmi ideolojinin iktidarın uzantısı gibi hareket eden devlet kurumu haline geliyor. Özerklik güme gidiyor. Böyle bir sürecin parçası olmadığım için de içim ferah.” / Duvar

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2017, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER