ÖSYM, KPSS ücretini yeniden değerlendirecek

KPSS ücretlerine yapılan yüzde 118’lik zam tepki topladı. ÖSYM tepkiler üzerine, ücretlendirmenin yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

ÖSYM, KPSS ücretini yeniden değerlendirecek
Memur olmak için hazırlanan yüz binlerce adayın beklediği KPSS'nin başvuru ücretinin, tüm oturumlara girmek isteyen adaylar için 480 TL olarak belirlenmesi tepkiye neden olunca ÖSYM, geri adım attı. ÖSYM Başkanlığından yapılan açıklamada, test bazlı ücretlendirme konusunun yeniden değerlendirileceğini, yeni ücretlerin KPSS Alan Bilgisi sınav başvurularının başlayacağı 27 Mart tarihinden önce adaylara duyurulacağı açıklandı.

‘SINAVA GİRMEK İÇİN KREDİ Mİ ÇEKELİM’

Önceki gün 2017 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) başvuru ücretlerinin 480 lira olduğu açıklandı. Geçen yıl aynı oturumlarda sınava giren adaylar, 220 lira ödemişti. Böylece KPSS başvuru ücreti yüzde 118.18 oranında artış gösterdi. Daha önce tüm oturumlar için tek ücret alan ÖSYM, bu yıl her teste ayrı ücretlendirme yaptı.

Ücretlerin bu kadar artması adayların tepkilerine neden oldu. Sınava girecek olan adaylar Change.org isimli sitede imza kampanyası başlatarak, sınav ücretlerine yapılan zamma tepki gösterdi. Bir günde 10 bine yakın kişinin imza attığı kampanyada, “Sınav ücretleri son dönemde yüksek artış gösteriyor ve buna kimse karşı çıkamıyor. Devlete sınav için tonlarca para döküyoruz. Asgari ücret 1.404 lira. Maddi durumu yetersiz olan sınava giremeyecek mi? Artık sınav ücretlerini ödemek için kredi çekmemiz gerekecek. Ücretlerin ödenebilir şekilde olmasını istiyoruz” denildi.

ÖSYM’DEN ‘MALİYET ARTTI’ SAVUNMASI

ÖSYM Başkanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada,  2017’den itibaren beş alan testine katılmayı gerektiren yeni puan türleri belirlendiği, sınavların aynı haftasonu Cumartesi ve Pazar günleri, dört oturum olarak değiştirilmesi nedeniyle maliyet artışı yaşandığı belirtildi. Test bazlı ücretlendirmenin tek teste giren ile beş teste giren adaylara sınav maliyetlerini doğru yansıtmayı amaçladığını savunan ÖSYM, kamuoyunda tüm adayların sınav maliyetlerini kat kat artırdığı biçiminde bir algı oluştuğunu ifade etti. Önceki gün açıklanan 2017 KPSS kılavuzundaki iyileştirmeler korunarak sadece test bazlı ücretlendirme  konusunun ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yeniden değerlendirileceği belirtildi.

‘KPSS ÜCRETİ NASIL ZAMLANDI?’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, KPSS ücretlerindeki  yüzde 118.18'lik artışı Başbakan Binali Yıldırım'a sorarak, “Geçen yıl 220 lira olan ücretin bu yıl 480 lira olmasının gerekçesi nedir?” dedi. TBMM’ye Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP'li Tanrıkulu, “Memur olabilmek için KPSS'ye hazırlanan ve ailesinin desteği ile geçinmeye çalışan ya da özel sektörde asgari ücretli maaş ile çalışan vatandaşlarımızın KPSS'ye girebilmek için 480 TL ödemek zorunda bırakılmasının gerekçesi nedir?” sorusuna yanıt istedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2017, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER