ABD askerleri Irak'ta

Pentagon, ABD ordusundaki özel kuvvetlerin bir kısmının Irak askerlerine destek olmak için Bağdat’a gönderildiğini açıkladı. Kerry, dün Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleriyle bir araya geldi.

ABD askerleri Irak'ta

ABD ordusuna bağlı özel kuvvetlerden 40 kişi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile çatışmaya giren Irak askerlerine destek olmak amacıyla Bağdat’a gitti.

Pentagon basın sözcüsü Tuğamiral John Kirby, askerlerin, Irak güvenlik güçlerini değerlendirmek ve onlara nasıl yardım edileceğini planlamak üzere gönderildiğini açıkladı. Gönderilecek iki ekipten 40 kişilik ilk ekip Bağdat’taki elçiliğe gitti.

ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 300 kişilik özel kuvvetler mensubu ekibin Bağdat’a gönderileceğini, burada istihbarat ve planlamada görev alacaklarını açıklamıştı.

BM: En az 1075 kişi öldü

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre ülkedeki çatışmalarda Haziran ayında en az 1075 kişi öldü.

Raporda, ölenlerin büyük bölümünün siviller olduğu belirtiliyor.

Kerry’den bölgesel birlik çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleriyle bir araya geldi.

John Kerry, BBC’ye verdiği mülakatında “Bölgedeki tüm ülkelerin IŞİD’e karşı bir araya gelmeleri gerekir. Çünkü bir terör örgütünün toprak ele geçirip, hükümetlerin meşruiyetine meydan okuması kabul edilemez” dedi.

John Kerry, askeri operasyona ilişkin bir soru üzerine Kürt liderlerin soruna askeri bir çözüm olmadığı konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Askeri harekat olabilir ama bugün IŞİD’in olduğu yerlerde halkı güçlendirecek bir siyasi bir çözüme ihtiyaç var. Tek başına harekat sonucu değiştirmez. Kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç var. Ki bu da temelde siyasi bir stratejidir”diye konuştu.

Kerry Bağdat ve Erbil’deki temaslarında krizin derhal çözümü konusunda bir kararlılık gördüğünü belirterek “Önemli olan bunun eyleme dökülmesidir.” / İMC

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2014, 12:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER