'ABD, bağımsız Kürdistan için kaygılı'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de planladığı 'bağımsızlık referandumu' tartışma yaratmaya devam ediyor. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, bu konuda kaygılı olduklarını söyledi.

'ABD, bağımsız Kürdistan için kaygılı'
 ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de planladığı ‘bağımsızlık referandumu’nun dikkatleri Irak’ın öncelikli hedeflerinden başka yöne çevireceği gerekçesiyle kaygılı olduklarını kaydetti.

Haley, BM Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis ile görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Kubis’le Irak’ta Musul’un IŞİD’ten kurtarılmasından sonraki durumu ve yerlerinden edilen halkın evlerine dönmesini konuştuklarını aktardı.

Görüşmede Iraklı Kürtlerin meşru isteklerine saygı duyduğunu belirten Haley, “Her türlü bağımsızlık referandumu, Irak için öncelikli olan IŞİD ile mücadele ve ülkenin tüm Iraklılar için istikrarlı hale getirilmesi hedeflerinden dikkatlerin dağılmasına neden olur. Bundan kaygılıyız”ifadelerini kullandı.

İBADİ: ANAYASAL DEĞİL

Irak Başbakanı Haydar İbadi de dün yaptığı açıklamada, referandumun ‘anayasal olmadığını’ belirterek, “IKBY, Irak’ın bir parçasıdır. Kürtler, Irak’ın birinci derece vatandaşıdır ve böyle de kalacaktır. Kürtlerin çıkarı Irak’ın içerisinde kalmaktır. Ticari, ekonomik ve diğer tüm alanlarda bu böyle. Komşu ülkeler de buna milli güvenlik tehlikesi olarak bakıyor. Bunda da haklıdırlar. Dayanışmaya devam etmemizi diliyorum” dedi. (Kaynak: Sputnik Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2017, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER