ABD'de Covid aşısı olmayan hasta organ nakli listesinden çıkarıldı

ABD'de bir hastane, Covid aşısı olmayan bir hastayı kalp nakli listesinden çıkardı. Hastaneden yapılan açıklamada aşısız bir kişinin ameliyat sonrası hayatta kalma ihtimalinin düşük olduğu vurgulandı.

ABD'de Covid aşısı olmayan hasta organ nakli listesinden çıkarıldı

ABD'de bir hastane, kalp nakli için öncelikli hastalar listesinde bulunan 31 yaşındaki DJ Ferguson'u nakil listesinden çıkardı. Kararın gerekçelerinden biri, Ferguson'un Covid-19 aşısı yaptırmayı reddetmesi nedeniyle kalp nakli sonrası hayatta kalma şansının yüksek olmaması.

'HEM AŞI HEM YAŞAM TARZI AÇISINDAN NAKİL İÇİN KOŞULLAR VAR'

Boston kentindeki hastaneden BBC'ye yapılan açıklamada, "Nakil için uygun organ sayısının çok az olduğu düşünüldüğünde, organ nakli yaptıran bir hastanın en yüksek hayatta kalma şansına sahip olmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz" denildi. Hastane sözcüsü, "Nakil adaylarından, hem başarılı bir ameliyat hem de hastanın nakil sonrası hayatta kalması açısından en yüksek şartları yaratmak için, Covid-19 aşılarını ve yaşam tarzı konusunda bazı koşulları talep ediyoruz" dedi. BBC, hastanenin söz konusu kararının arkasında Covid-19 aşısı yaptırmamanın dışında bazı başka sebeplerin de bulunabileceğini yazdı.

'ORGAN BEKLEYEN 100 BİN KİŞİ BEŞ YIL İÇİNDE AMELİYAT OLAMAYACAK'

Hastaneden yapılan açıklamada, nakil için uygun organ sayısının çok düşük olması nedeniyle bekleme sırasında olan 100 bin kişinin büyük çoğunluğunun önümüzdeki beş yıl içinde ameliyat olamayacağı da belirtildi.

HASTANIN BABASI: ONUN BEDENİ ONUN KARARI

31 yaşındaki hastanın babası David Ferguson ise hastanenin kararına tepki göstererek Covid aşılarının oğlunun 'temel prensiplerine aykırı olduğunu' söyledi; "Aşılara inanmıyor" dedi. İki çocuk babası olduğu ve eşinin üçüncü çocuklarına hamile olduğu belirtilen Ferguson'un hâlâ hastanede olduğu ve sağlık durumunun başka bir tıp merkezine götürülmesine elvermeyecek kadar kötü olduğu belirtildi. Baba David Ferguson, "Oğlum çok cesurca mücadele ediyor ve inandığı ilkeleri var. Bu, ona daha da fazla saygı duymamı sağlıyor. Onun bedeni, onun kararı" diye konuştu.

BBC'nin haberine göre Ferguson, akciğerlerinin kan ve sıvıyla dolmasına neden olan kalıtsal bir kalp sorunu yaşıyor. 26 Kasım 2021'den bu yana hastanede olan Ferguson'un, Covid aşısı nedeniyle yaşadığı kalp hastalığının ciddileşmesinden korktuğu da belirtildi. 

'ORGANLARI HAYATTA KALABİLECEK KİŞİLERE VERMELİYİZ' 

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Covid aşılarının kalp üzerinde yol açtığı iddia edilen potansiyel yan etkilerinin son derece nadir ve geçici olduğunu vurgulayarak, kalp nakli yaptıracak kişilerin ve yakın akrabalarının aşı olması tavsiyesinde bulunuyor.  

New York Üniversitesi Grossman Tıp Okulu'ndan Dr. Arthur Caplan da, CBS News'a demecinde, organ nakli sonrasında bir hastanın bağışıklık sisteminin neredeyse kapandığını ve basit bir soğuk algınlığının bile ölümcül olabileceğini söyleyerek, "Çok az sayıda organ var. O organları, aşı olan kişilerin ameliyat sonrası hayatta kalma ihtimali daha yüksekken, hayatta kalması çok düşük ihtimal olan kişilere dağıtamayız" dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER