ABD F-35'leri askıya aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslimatını belli şartlara bağlayan Savunma Bakanlığı bütçe yasasını imzaladı. Yasada, Pentagon'dan 90 gün içinde bir rapor sunarak, F-35'lerin teslim edilmesi için Kongre'yi iki ülke ilişkilerinin durumu konusunda ikna etmesi isteniyor.

ABD F-35'leri askıya aldı
ABD, Türkiye’ye F-35 teslimatını askıya aldı. ABD Başkanı Donald Trump, F-35’lerin Türkiye’ye gönderilmesine şerh düşülen Savunma Bakanlığı Bütçe Yasası’nı imzaladı.


Trump’ın New York’taki Drum Üssü’nde düzenlenen imza törenindeki konuşmasında ‘görünmez uçak’ diye nitelediği F-35’leri uzun uzun övmesi dikkat çekti.

YASA NE ÖNGÖRÜYOR?

Pentagon’un 716 milyar dolarlık 2019 yılı bütçesinde, Türkiye’ye F-35 yeni nesil savaş uçağı teslimatının geçici olarak durdurulması için Kongre tarafından şerh düşülmüştü.

Trump yönetimi başta, Senato ile Temsilciler Meclisi’nin bu yöndeki taleplerine karşı çıkıyordu. Sonuç olarak Kongre’nin iki kanadının da uzlaşıp onayladığı metin 3 Ağustos’ta imza için Trump’ın önüne geldi.

Yasada,

  • ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu 90 gün içinde Kongre’ye sunması isteniyor.
  • Bu raporda Pentagon’un, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve Türkiye’nin F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı olası sonuçların değerlendirilmesi talep ediliyor.

100 UÇAK VERİLECEKTİ

ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmaya göre, TSK’ye 100 adet F-35 verilecekti. İki uçağın teslimatı haziranda gerçekleştirilirken, diğer uçakların Eylül 2019’a dek teslime dilmesi bekleniyordu. Türk pilotları halihazırda F-35’ler için eğitim alıyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2018, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER