ABD: Kürtleri korumadan çekilmeyeceğiz

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ankara ziyaretinin bir gün öncesinde Türkiye'ye Suriye şartı koştu: ABD, Kürtleri koruyacak bir anlaşma yapılmadan Suriye'den çekilmeyecek.

ABD: Kürtleri korumadan çekilmeyeceğiz
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ülkesinin Suriye’den çekilmesini ‘Türkiye’nin Kürtleri koruma güvencesi verme’ şartına bağladı. “Türkiye’nin, kendileriyle tam koordinasyon içinde olmadan Suriye’de askeri müdahalede bulunmasını istemediklerini” söyleyen Bolton, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan ‘Amerikan güçleri çekildikten sonra Suriyeli Kürtlerin korunacağına’ dair garanti istediğini açıkladı.


İsrail ziyaretinde gazetecilere konuşan Bolton, “Türklerin ABD ile tam koordinasyon içinde olmayan ve ABD’nin onay vermediği askeri faaliyetlere girmemeleri gerektiğini, böylece hem bizim askerlerimizi tehlikeye atmamaları hem de başkanın, bizimle birlikte savaşmış olan güçlerin tehlikeye atılmaması yönündeki şartını yerine getirmeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Bolton, ‘Trump’ın pozisyonunun Türkiye’nin Kürtleri öldüremeyeceği yönünde olduğunu ve ABD’nin onları koruyacak bir anlaşma yapmadan çekilmeyeceğini’ söyledi.

Amerikan haber siteleri Bolton’ın açıklamalarını manşetten verdi.

 

‘ZAMANLAMA, ŞARTLARIN YERİNE GETİRİLMESİNE BAĞLI’

Bolton, çekilme takvimi hakkında da şu ifadeleri kullandı: “Takvimler veya çekilmenin zamanlaması, şartların yerine getirilmesi ve görmek istediğimiz koşulların sağlanmasına bağlı. Bir takvimden ancak bunlar yapıldıktan sonra söz edilebilir.”

Bolton’ın yarın Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Bolton’a temaslarında, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile hem ABD’nin Suriye özel temsilcisi, hem de IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Temsilciliği görevlerini yürüten James Jeffrey eşlik edecek. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2019, 22:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER