Trump'tan tuhaf IŞİD denklemi: Türkiye bizim kadar nefret etmiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de IŞİD'le mücadelenin bölge ülkelerine bırakılması gerektiğini anlatırken tuhaf bir denklem kurdu. Trump IŞİD'den en çok İran'ın nefret ettiğini söylerken, Türkiye'nin 'kendileri kadar nefret etmediğini' savundu.

Trump'tan tuhaf IŞİD denklemi: Türkiye bizim kadar nefret etmiyor
Suriye’den çekilip IŞİD’le mücadeleyi ‘Türkiye’ye devretme’ kararını ertelemiş görünen ABD Başkanı Donald Trump’tan kafa karıştıran bir açıklama daha geldi. Trump, Amerikan askerlerini Suriye’den çekme ve IŞİD’le mücadeleyi bölge ülkelerine bırakma niyetini yenilerken, tuhaf bir denklem kurdu.

ABD Başkanı, “İran – bu eğer mümkünse- IŞİD’den bizden daha çok nefret ediyor. Rusya IŞİD’den bizden daha çok nefret ediyor. Türkiye -belki bizim kadar olmasa da- IŞİD’den nefret ediyor. Fakat IŞİD’den nefret eden ülkeler bunlar ve kendi bölgelerindeki savaşın bir kısmını onlar da yürütebilir çünkü biz [IŞİD’le] onların bölgesinde savaşıyoruz” diye konuştu.

Suriye’den 30 gün içinde çekilme kararını 19 Aralık’ta aniden açıklayarak ülkesinde tepki çeken Trump, sözlerinin devamında son günlerde belirginleşen geri adımların da sinyalini verdi. “Hiçbir zaman Suriye’den hızla çekileceğimizi söylemedim” diyen Trump, ‘IŞİD tamamen yok edilene dek’ Suriye’de asker bırakacağını ekledi.

NE OLMUŞTU?

Trump’ın çekilme kararı ABD Savunma Bakanlığı’nda bakan James Mattis’in de istifa etmesiyle sonuçlanan tepkilere yol açmıştı. 19 Aralık’tan bu yana ise ‘hemen çekilme’den ‘şartlı çekilme’ noktasına gelinmiş görünüyor. Washington’ın Suriye’nin güneyinde İran bağlantısını kestiği düşünülen Tanaf’ta asker bırakacağı iddia edilirken, bugün Türkiye’ye gelmesi beklenen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da çekilme için Suriyeli Kürtlerin güvenliğinin garanti edilmesi de dahil, bir dizi şart öne sürdü. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2019, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER