ABD, Rakka'ya kendi askeriyle girecek!

Suriye Demokratik Güçlerinin ana gücü olacağı Rakka operasyonunu ABD’nin özel kuvvetleri yönetecek.

ABD, Rakka'ya kendi askeriyle girecek!
 ABD’nin Rakka planı belli oldu: Suriye’deki ABD’li özel kuvvet askerlerinin ve ağır silahların sayısında ‘önemli artış’ sağlanacak. Suriye Demokratik Güçlerinin ana gücü olacağı Rakka operasyonunu ABD’li bu özel kuvvetler yönetecek.

BÜYÜK ASKERİ YIĞINAK

Donald Trump’a ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından geçtiğimiz pazartesi günü sunulduğu belirtilen planı Washington Post gazetesi yayınladı.  Haberde, Pentagon’un IŞİD’in başkenti Rakka’ya saldırı planı için ABD ordusunun askeri yığınak yapacağı belirtildi. Plana göre Obama yönetimi döneminde Ortadoğu’daki askeri varlığını sınırlı tutma planı değişiyor. Suriye’ye özel kuvvet danışman ve eğiticilerinden oluşan birliklerin yollanması planlanıyor. Ülkede mevcut bulunan ve Suriye Demokratik Güçleriyle birlikte çalışıtğı belirtilen ABD’li asker sayısının 500 civarında olduğu belirtiliyor. Ayrıca habere göre, sahadaki Suriye Demokratik Güçlerine bağlı Kürt ve Arap savaşçılara, saldırı helikopterleri ve zırhlı araç desteği de sağlanacak.  

ABD birliğinin ‘doğrudan çatışmaya girmeyeceği’ ileri sürülse de Pentagon’un önerisinin “ön cephede yakın çalışma” olduğu belirtiliyor. 

Öte yandan Rakka planını geciktiren engel olarak ABD’nin iki müttefiki olan Türkiye ve Suriyeli Kürtlerin çatışmaya girmesi gösteriliyor. Haberde, “iki taraf da kendini, aynı görünür gerekçeyle Rus ve Suriye hükümeti güçleriyle yan yana buldu” denilirken, “Rakka planı önerisi Türkiye’nin Suriyeli Kürtlere yönelik taleplerine kapıyı tamamen kapatacak” ifadeleri kullanıldı. 

Haberde, ABD’li yetkililerin Erdoğan’ın Kürtlere yönelik sert konuşmalarının asıl olarak iç politikaya, özellikle 16 Nisan referandumuna yönelik olduğunu söyledikleri aktarılırken, 

ABD’nin NATO müttefiki ve koalisyon üyesi olarak Türkiye ile görüşmeleri devam ettiğini ancak Menbic’teki çatışmaların sorun yarattığına dikkat çekildi. ABD’li güçlerin buraya “iki koalisyon üyesi Türkiye ve Suriyeli Kürtlerin çatışmasını engellemek üzere” geldiği belirtilirken, Pentagon’a göre Suriye’de ABD-Rusya iş birliği mümkün değil. Ancak Rusya ve Suriye hükümetinin Türkiye ve Suriyeli Kürtler arasında Menbic’te bir ‘güvenli bölge’ oluşturmasından da ‘mutsuz değil’. Habere göre, “Türkiye ile ilişkileri geliştirmek üzerine çalışan Moskova, Erdoğan’ı geri çekebilir.”  / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2017, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER