ABD Temsilciler Meclisi'nde Trump'a yönelik azil maddesi onaylandı

ABD Temsilciler Meclisi, Kongre baskını sonrasında 'ayaklanmayı teşvik etmekle' suçlanan Başkan Donald Trump'ın azlini onayladı. Böylece Trump, ABD tarihinde ikinci kez azledilen ilk başkan oldu.

ABD Temsilciler Meclisi'nde Trump'a yönelik azil maddesi onaylandı

ABD'de Başkan Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına düzenlediği baskından bir hafta sonra, Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, Trump'ın görevden azledilmesine ilişkin tasarıyı kabul etti. Tasarı, 197'ye karşı 232 oyla onaylandı. Hakkında ikinci kez azil süreci yürütülen ilk ABD başkanı olan Trump'ın azil duruşması Senato'da yapılacak. Trump 'ayaklanmayı teşvik etmekle' suçlanıyor.

10 CUMHURİYETÇİDEN DESTEK

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan önce, yedi Cumhuriyetçi üye Trump’ın azledilmesi yönünde oy kullanacağını açıklamıştı. 10 Cumhuriyetçi üye azil tasarısına destek verdi, beş üye de oy çekimser kaldı. 

'BIDEN GÖREVE GELMEDEN YARGILANMA TAMAMLANAMAZ'

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Senato'da yapılacak azil duruşmasının önümüzdeki hafta başlayacağını duyurdu. McConell açıklamasında, "Seçilmiş başkan Joe Biden önümüzdeki hafta yemin edip göreve başlamadan önce adil ya da ciddi bir yargılama sürecinin tamamlanması imkanı yoktur. Senato'daki süreç bu hafta başlayıp hızla ilerlese bile, Başkan Trump görevden ayrılana kadar nihai bir karar alınmayacak. Bu benim verdiğim bir karar değil, bu bir gerçek" dedi.

'TARAF SEÇMİYORUM, GERÇEĞİ SEÇİYORUM'

Geçtiğimiz hafta Trump destekçilerinin Kongre binasına düzenlediği baskının ardından, ‘‘Trump Amerika’ya karşı silahlı bir başkaldırıyı tetikledi’’ diyen Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, oylamadan önce yaptığı konuşmada Trump'ın 'açık bir tehlike unsuru' olduğunu söyledi.

Tasarıyı destekleyen Cumhuriyetçi vekiller arasında yer alan Jamie Herrera Beutler ise, "Taraf seçmiyorum, gerçeği seçiyorum. Korkuyu yenmenin tek yolu bu" ifadelerini kullandı.

Trump hakkında 2019 yılında hakkında başlatılan ilk azil sürecinde Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada ABD başkanının azledilmesi yönünde oy kullanan Cumhuriyetçi üye olmamıştı. Trump, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato tarafından aklanmıştı.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER