ABD: Türkiye'nin Suriye'de tek taraflı adımlarını engelleyeceğiz

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye'de güvenli bölge konusunda Amerikan ve Türk heyetleri arasındaki kritik görüşme ile eş zamanlı olarak bir açıklama yaptı. Esper, Türkiye'nin SDG'ye karşı tek taraflı bir adımını 'kabul edilemez' bulduklarını ve böyle bir durumu 'engelleyeceklerini' söyledi.

ABD: Türkiye'nin Suriye'de tek taraflı adımlarını engelleyeceğiz
Ankara’da ABD heyeti ile güvenli bölge konusunda yapılan kritik görüşmenin başladığı sırada, ABD Savunma Bakanı Mark Esper’den dikkat çekici bir açıklama geldi. Esper, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde düzenleyeceği herhangi bir tek taraflı askeri operasyonu ‘kabul edilemez’ bulduklarını söyledi.

Tokyo ziyaretinde konuşan ABD’li bakan, ‘Türkiye’nin sınır ötesinde tek taraflı adımlarını engelleyeceklerini’ belirtti. Esper, ‘ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) terk etmek gibi bir ‘arzusu’ olmadığını belirtse de, Türkiye tarafından düzenlenecek herhangi bir operasyonda SDG’yi korumak için fiilen devreye girip girmeyeceklerine dair ayrıntı vermedi.

“Türkiye’nin tek taraflı bir adımını kabul edilemez bulduğumuz açık” diyen Esper, “Yapacağımız şey, ABD, Türkiye ve SDG’nin Suriye’nin kuzeyinde paylaştığı karşılıklı çıkarlara zarar verecek tek taraflı sınır ötesi adımları engellemek” ifadelerini kullandı. ABD’li bakan, Ankara’da şu an yapılmakta olan heyetler arası görüşmede bir anlaşma sağlanacağından ‘umutlu olduğunu’ da ekledi.

ANKARA’DA NE KONUŞULACAK?

Amerikan gazetesi Washington Post dün yayımladığı bir haberde, SDG kontrolündeki bölgeye Türkiye’nin askeri harekât düzenlememesi için son bir girişim başlatacağını öne sürmüştü. Haberde, Amerikan yönetiminin ‘Türkiye’nin iki hafta içinde böyle bir adım atmasını beklediği’ belirtilmiş ve Ankara’da yapılacak görüşmede harekâtı önlemek için ‘son bir teklif’te bulunacağı iddia edilmişti.

Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, Türkiye’ye sunulacak önerinin bazı maddeleri şöyle sıralanmıştı:

  • ABD ile Türkiye’nin, Suriye-Türkiye sınırında yaklaşık 14.5 kilometre (dokuz mil) derinliğinde ve 140 kilometre (87 mil) uzunluğunda bir bölgede ortak operasyon düzenlemesi,
  • ‘Kürt savaşçıların bu bölgeden çıkarılması’,
  • Bu bölgedeki Kürt mevzilerinin ortadan kaldırılması,
  • Sonrasında ABD ile Türkiye’nin bu bölgede ortak devriye düzenlemesi.
Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2019, 16:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER