ABD'de Haşdi Şabi'ye yaptırım girişimi

ABD'de Haşdi Şabi'ye bağlı iki milis grubunun 'terör örgütleri' listesine alınması için bir yasa tasarısı hazırlandı. Tasarıda, Harakat Hizbullah El-Nucaba ve Asaib Ehlilhak milislerinin İran'la bağlantılı olduğu savunuluyor.

ABD'de Haşdi Şabi'ye yaptırım girişimi
Irak’ta IŞİD’e karşı kurulan ancak insan hakları ihlalleri ve İran’la yakınlığı nedeniyle tartışma konusu olan Haşdi Şabi milislerine ABD’den yaptırım gelebilir. Haşdi Şabi içindeki iki grubun terör örgütü sayılması için ABD Temsilciler Meclisi’ne bir yasa tasarısı sunuldu.


Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyesi Ted Poe’nın sunduğu tasarıda, Haşdi Şabi’nin İran’la ilişkileri nedeniyle yaptırıma tabi tutulması gerektiği savunuluyor. Tasarıda, Haşdi Şabi şemsiyesi altında bulunan Harakat Hizbullah El-Nucaba ve Asaib Ehlilhak milislerinin İran’la bağlantılı olduğu, bu iki milis grubunun İran Devrim Muhafızları’ndan para, eğitim ve silah aldığı, Lübnan’daki Hizbullah’ın da danışmanlık verdiği öne sürülüyor.

Ted Poe, ABD ve IŞİD karşıtı koalisyon güçlerine ‘bir dizi saldırı düzenlediğini’ belirttiği Asaib Ehlilhak milislerinin lideri Kais el Hazali’nin de, ‘İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’e bağlılık yemini ettiğini’ savunuyor.

İlk olarak Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi’ne gönderilen tasarı, burada onaylanması halinde Meclis’e ve Senato’ya gönderilecek. Tasarının yasalaşması için ABD Başkanı Donald Trump’ın imzası gerekiyor.

Haşdi Şabi, Irak ordusunun Kerkük saldırısının ardından yeniden tartışma konusu haline gelmişti. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bu milislerin ‘İran’a dönmesi gerektiği’ni söylerken, Irak Başbakanı Haydar Abadi ‘güvenlik güçlerinin ulusal bir parçası olduklarını’ söyleyerek Haşdi Şabi’ye sahip çıkmıştı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2017, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER