ABD'den Çin'e yüzde 15 yeni ek vergi

ABD-Çin ticaret görüşmelerinin 'olumlu bir havada' sürdüğü açıklamalarına karşın ABD Başkanı Trump'tan 'sürpriz' bir adım geldi. Trump, cuma günü 200 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan yüzde 10'luk gümrük vergisi oranının yüzde 25'e çıkarılacağını açıkladı. Bu gelişmelerin ardından dolar haftanın ilk iş gününe 6 TL'den başladı.

ABD'den Çin'e yüzde 15 yeni ek vergi
ABD Başkanı Trump, Çin ürünleri için vergileri artırdığını açıkladı. Açıklamayla birlikte Çin borsası ve petrol fiyatı sert şekilde geriledi.


Çin ile ticaret görüşmelerinin pozitif bir havada gittiği düşünülürken, Trump, sürpriz şekilde, sürecin çok yavaş ilerlediğini öne sürdü ve cuma günü yüzde 10’luk vergi dilimini yüzde 25’e yükselteceğini açıkladı.

Trump, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Çin, 10 aydır ABD’ye 50 milyar dolar değerindeki yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 25, 200 milyar dolar değerindeki diğer ürünlerinde ise yüzde 10 gümrük vergisi ödüyor. Bu yüzde 10, cuma günü yüzde 25’e çıkacak. Çin’den gelen 325 milyar dolar değerindeki diğer ürünler halen vergilendirilmiyor ancak yakında yüzde 25 olacak” ifadelerine yer verdi.

İKİ GÜN ÖNCE ‘İLERLEME SAĞLANDI’ DEMİŞTİ

Ayrıca “Çin ile ticaret anlaşması devam ediyor ancak tekrar müzakere etmek istemeleri nedeniyle çok yavaş ilerliyor” dedi.

Trump, sadece iki gün önce, yani cuma günü, Çin ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlandığını ifade etmişti.

Söz konusu açıklamanın ardından Çin’in Shangai endeksi yüzde 5,19 düştü. Brent petrol fiyatı da yüzde 2,15 kayıpla 69,35 dolara geriledi.

DOLAR 6 LİRAYA YÜKSELDİ

Bu gelişmenin ardından dolar 6 TL seviyesine yükseldi.

Euro 6,71 liradan işlem görürken, sterlin 7,89’u gördü.

Gram altın 247, çeyrek altın ise 405 liradan satılıyor.

Wall Street Journal gazetesi, Trump’ın Çin’li yetkilileri şaşırtan bu açıklamasının ardından Çin’in bu hafta Washington’da yapılacak ticaret görüşmelerinden çekilmeyi değerlendirdiğini yazdı.

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2019, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER