Yeni İran hamlesi: ABD Ortadoğu'ya uçak gemisi gönderiyor

Donald Trump yönetimi İran'la gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. ABD, İran'ın 'rahatsız edici' uyarılarına karşı 'herhangi bir saldırıya acımasızca karşılık verilmesi' için bölgeye uçak gemisi gönderme kararı aldı.

Yeni İran hamlesi: ABD Ortadoğu'ya uçak gemisi gönderiyor
ABD’nin İran’a karşı Ortadoğu’ya bir uçak gemisi ve bombardıman kapasitesi bulunan ek askeri kuvvet gönderildiği açıklandı. İran’a karşı şahin tutumuyla bilinen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ‘İran’dan gelen bir dizi rahatsız edici ve tırmandırıcı uyarı’ya yanıt olarak böyle bir adım attıklarını duyurdu. Bolton, İran’ın hangi açıklama veya adımlarından söz ettiğine açıklık getirmedi.

Bolton yazılı açıklamasında, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ile bir bombardıman gücünün bölgeye gönderildiğini belirtti. Bolton bu adımla İran rejimine, ‘Amerikan çıkarlarına veya müttefiklerine karşı herhangi bir saldırının amansız bir güçle karşılık göreceğine dair açık ve net bir mesaj göndermeyi’ amaçladığını vurguladı. Bolton, “ABD, İran rejimiyle savaş arayışında değil fakat ister Devrim Muhafızları, ister İran ordusu olsun, bize yönelik her saldırıya yanıt vermeye tam olarak hazırız” ifadelerini kullandı.

Reuters’a isim vermeden konuşan Amerikalı bir yetkili ise İran’dan bir saldırı beklemediklerini ama ‘İran güçlerinin bölgedeki Amerikan güçlerine karşı potansiyel bir saldırı hazırlığına karşı caydırıcı önlem aldıklarını’ söyledi.

İran’la ABD arasındaki gerilim, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a gelmesinden bu yana düzenli olarak tırmanıyor. İran’la tarihi nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ve enerji alanında ağır yaptırımlar dayatan Trump, Devrim Muhafızları’nı da terör listesine almıştı. İran ise son olarak, dünyada tüketilen petrolün beşte birinin nakliyatının yapıldığı Hürmüz Boğazı’nı kullanmasının engellemesi halinde bu stratejik geçişi kapatabileceğini açıklamıştı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2019, 02:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER