YSK kararı: İstanbul'da seçim yenilenecek

Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi itirazını kabul etti. Karar dörde karşı yedi oyla alındı. Maltepe ve Büyükçekmece'de seçimlerin yenilenmesi yönündeki itirazlar ise reddedildi.

YSK kararı: İstanbul'da seçim yenilenecek
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), AK Parti’nin 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin itirazlarını karara bağladı duyuruldu. Kurulun büyükşehir seçiminin yenilenmesi kararı aldığı belirtildi. AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel, Twitter hesabından “İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun” diye tweet attı. Seçimin tarihi 23 Haziran Pazar olarak açıklandı.

Sandık kurulları görevlendirmelerini yapan yetkililer hakkında da suç duyurusunda bulunulacak. Kararda, “Kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir” denildi. Kararın dörde karşı yedi oyla alındığı öğrenildi.

GÜVEN: YARGI SÜRECİ SONA ERDİ

YSK, MHP’nin Maltepe seçim sonuçlarına itirazı ile AK Parti’nin Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı itirazı da karara bağladı. Oybirliğiyle itirazların reddedilmesine karar verildi.

YSK Başkanı Sadi Güven, binadan ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, “Yargı süreci sona erdi. YSK, 11 yüksek mahkeme üyesi ve tam sayıyla yaptığı toplantı sonucunda kararlarını verdi. Bu kararları da yazılı olarak ilettik” dedi.

YSK Başkanı Sadi Güven, kurum binasına çıkışında kısa bir açıklama yaptı. (Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata/Anadolu Ajansı)

BELEDİYE MECLİSİ’NDE SEÇİM YAPILACAK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesinin ardından İmamoğlu da 19 gün önce aldığı mazbatayı geri verecek. Seçime kadar İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı için Belediye Meclisi’nde gizli oylamayla seçim yapılacak. İlk turda üçte iki çoğunluk aranacak. Bulunmazsa sonraki turlarda çoğunluğu alan aday belediye başkanı olarak seçime kadar görev yapacak.

BEŞ POLİS OTOBÜSÜ SEVK EDİLDİ

YSK binası çevresinde güvenlik tedbirleri artırıldı. Beş polis otobüsü YSK binası önüne yerleştirildi ve bölge bariyerlerle kapatıldı.

GEREKÇE: KAMU GÖREVLİSİ OLMAYAN SANDIK KURULLARI

AK Parti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptığı başvuruda 46 bin 447 seçmenin, kısıtlı olmasına rağmen oy kullandığını öne sürmüştü. Ayrıca, AK Parti’nin dilekçesinde İstanbul genelindeki 62 bin 560 sandık başkanı ve memur üyesinin 19 bin 623’ünün kamu görevlisi olmayan kişiler arasından belirlendiği iddia edilmişti. YSK kararının, kamu görevlisi olmayan sandık başkanı ve memur üyeler bulunduğu iddiasına dayandırıldığı öğrenildi.

NELER TEKRAR EDİLECEK?

  • Karara göre, yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak.
  • 31 Mart 2019’da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.
  • Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.
  • Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019’da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.
  • 31 Mart 2019’da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.
  • Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.  / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2019, 16:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER