Alevler Çernobil'e 1 kilometre yaklaştı

Greenpeace, Ukrayna'da Çernobil nükleer faciasının yaşandığı tesisin yakınlarında çıkan yangın konusunda radyasyon uyarısı yaptı. Örgüt, yangının terk edilmiş durumdaki tesisinin 1 kilometre yakınına ulaştığını açıkladı.

Alevler Çernobil'e 1 kilometre yaklaştı
Ukrayna’da 10 gün önce Çernobil nükleer faciasınıın yaşandığı bölgenin yakınlarında çıkan yangın söndürülemiyor. Alevler Çernobil nükleer tesisinin bir kilometre yakınına kadar yaklaşırken, çevre örgütü Greenpeace’ten radyasyon uyarısı geldi.


GREENPEACE: AÇIKLANANDAN 1000 KAT BÜYÜK

Ukraynalı yetkililer yangının kontrol altına alındığını ve 1986’daki faciadan beri kullanılmayan nükleer tesisteki radyasyon seviyelerinin değişmediğini duyursa da, Greenpeace’in açıklamasında daha farklı bir duruma işaret edildi. Greenpeace, durumun Ukraynalı yetkililerin açıkladığından daha kötü olduğunu, yangının açıklanandan 1000 kat daha büyük bir alana yayıldığını savundu.

Ukraynalı yetkililer alevlerin 20 hektarlık bir alanı kapladığını belirtirken, Greenpeace uydu görüntülerine dayanarak yangınlardan birinin 34 bin 400 hektarlık bir alana yayıldığını, ikinci bir yangının da nükleer tesisin sadece 1 kilometre yakınında 12 bin 600 hektarlık bir alan boyunca uzandığını duyurdu. Bu açıklamaya Ukrayna’dan yanıt gelmiş değil.

‘PRIPYAT’A ULAŞTI’

Greenpeace Rusya’nın enerji projelerinin yöneticisi Rashid Alimov, rüzgar nedeniyle harlanan yangının büyük bir radyasyon riskine yol açtığını söyledi. Çernobil’de terk edilen yerlerde tur rehberliği yapan Yaroslav Yemelianenko da, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda durumun kritik olduğunu belirtti. Yemelianenko, alevlerin nükleer tesisin iki kilometre yakınındaki terk edilmiş Pripyat kentine ulaştığını söyleyip yetkililerden halkı uyarmalarını istedi.

Reuters ajansı da, NASA’nın elde ettiği uydu görüntülerinin, iki ayrı yangının Çernobil’deki yasak bölgeye yaklaştığı iddiasını doğruladığını duyurdu.

Yangınlar, yasak bölgenin batısında 3 Nisan günü başlamış ve yakındaki ormanlara ulaşmıştı. Ukrayna polisi, 27 yaşındaki bir kişiyi yangını kasten çıkarmak suçlamasıyla gözaltına almıştı. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2020, 20:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER