AP'den 'Türkiye ile müzakereler dondurulsun' çağrısı

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin geleceğinin tartışıldığı oturumda iki büyük grup müzakerelerin dondurulması çağrısı yaptı.

AP'den 'Türkiye ile müzakereler dondurulsun' çağrısı
Sputnik’in haberine göre Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük iki siyasi grup Türkiye ile üyelik görüşmelerinin durdurulması için Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu. Üyelik görüşmelerinin dondurulması çağrısına Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan toplu görevden almalar gerekçe gösterildi. 


Merkez sağ Avrupa Halk Partisi grubu lideri Manfred Weber, AP'nin Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan merkezinde yaptığı konuşmada "Türkiye'ye mesajımız çok açık, üyelik görüşmeleri derhal dondurulmalı" dedi. 

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili düzenlenen oturuma Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin (FN) lideri Marine Le Pen de katıldı. Manfred Weber'in çağrısına parlamentodaki ikinci en büyük siyasi grup olan Sosyalistler ve Demokratlar'ın (S&D) lideri Gianni Pitella da destek verdi. Gianni Pitella, "Üyelik görüşmelerini dondurmak istiyoruz" ifadesini kullandı. 

‘HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK’ 

Türkiye raportörü Piri: Türkiye’nin AB içinde yeri olduğuna şahsen inanıyorum Parlamentodaki siyasi gruplar, liberallerin girişimi ile hazırlanan ve perşembe günü oylamaya sunulacak bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmıştı. Karar tasarısında Türkiye'deki antidemokratik uygulamalar gerekçe gösterilerek Avrupa Birliği'nin Türkiye ile yürüttüğü üyelik sürecinin durdurulması talep ediliyor. AP'de kabul edilmesi beklenen tasarının hukuki bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte Türkiye — AB ilişkileri açısından sembolik önem taşıyor. 

Konu, Türkiye'nin üyeliği konusunda genelde olumlu görüşe sahip olan ancak son gelişmeler ışığında bir tepki verilmesini kaçınılmaz gören AP'deki ikinci büyük grup Sosyalistler ve Demokratlar'ın (S&D) inisiyatifiyle gündeme getirildi. AB ülkelerinde, Avusturya hariç, müzakerelerin devamından yana bir hava hakim. AP'den müzakerelerin dondurulması çağrısı çıkması halinde bu havanın da olumsuz etkilenme potansiyeli var. Oturuma AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de katılması bekleniyor. 

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2016, 13:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER