Avrupa'da özgür basın eğitimi

Avrupa'daki Özgür Basın Kurumları, basın çalışmalarını büyütmek, gençlerin basına olan ilgisini arttırmak için çalışmalarına devam ediyor.

Avrupa'da özgür basın eğitimi
Avrupa'daki Özgür Basın Kurumları, basın çalışmalarını büyütmek, gençlerin basına olan ilgisini arttırmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Almanya'nın Aachen kentinde çok sayıda gencin katılımı ile bir eğitim gerçekleştirildi. Bir ay süren ve oldukça kapsamlı konuların yer aldığı eğitim, Avrupa'da bir ilk özelliğini taşıyor.


Özgür Basın geleneği yıllardır yapıtığı yayıncılık ile Kürdistan ve dünyadaki gelişmelerini kamuoyuna duyuruyor. Baskılara, tutuklamalara, sürgünlere rağmen basın alanında yaptığı ilkeli yayıncılık ile basın alanında yer edinen Özgür Basın Kurumları, Avrupa'da bir ilke daha imza attı. Avrupa'da yayın yapan Kürt basın kurumları, basın alanına ilgisi olan gençlere yönelik bir eğitim çalışması başlattı. Çalışma kapsamında Almanya'nın Aachen Kent'inde bir ay süren bir basın eğitimi gerçekleştirildi.

Televizyon, gazete, radyo ve ajans haberciliği gibi alanlara yönelik kapsamlı bir programın hazırlandığı eğitime Avrupa'nın çeşitli kentlerinden gençler katıldı. 5 Ocak tarihinde Gazeteci Ferda Çetin'in yaptığı açılış konuşması ile başlayan eğitime aralarında Hüseyin Aykol, Nilay Egeli, Amed Dicle, Nazım Alpman ve Suna Tunç gibi deneyimli gazeteciler de katılarak sunumlar yaptı. Dünya basın tarihinin anlatıldığı eğitimde, Kürdistan'da basın çalışmalarının tarihçesi ve özgür basın geleneği de kapsamlı olarak değerlendirildi. Eğitim kapsanında medya ve iletişim alanında 14 temel başlık üzerinden sunumlar gerçekleştirildi.

MEDYA'DA CİNSİYETÇİ YAKLAŞIMLARA KARŞI KADIN HABERCİLİĞİNİ RÜLO

Eğitimin en fazla ilgi çeken derslerinden biri de kadın odaklı haberciliği esas alan "Kadın ve Medya" dersi oldu. Kadın ve medya dersini veren Suna Tunç, Özgür Basın'ın kadın odaklı haberciliklte ilklere imza attığını belirtti. Özgür Basın kurumlarındaki kadın haberciliğinin kadın özgürlüğünün gelişmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Oldukça kapsamlı bir ders programının hazırlandığı eğitimde, Montaj, Kamera, Fotoğrafçılık ve Mizampaj gibi tekniki eğitimlere de yer verildi.

Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde eğitimlerin yapıldığı programda, gençler kendi anadillerinde haberler yaparak, dil çalışmaları yürüttü. Kürtçe eğitimleri Avrupa Kürt Enstütüsün'den gelen eğitmelre tarafından verilirken, öğrencilerin derse ilgisi oldukça yoğun oldu. Eğitim programı 30 ocakta katılımcıların hazırladığı bir etkinlikle sona erdi.

Eğitime katılan gençler arasında yer alan İbrahim Bulak, eğitimin kendisi için oldukça verimli geçtiğini belirtirken, böylesi eğitimlerin süreklileştirilerek devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Basının Dünya'daki ve Kürdistan'daki rülüne de dikkat çeken Bulak, "Basının önemi artık tüm dünya tarafından bilinmekte, Kürtler açısından da bu alanın çok daha fazla büyütülmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Basın alanındaki eksiklikler gençleri dinamizmiyle giderilecektir. Bu anlamda Avrupa'da yaşayan Kürt gençlerine de ilerde yapılacak olan Özgür Basın egitimlerine katılmalarını öneriyorum." dedi.

Eğitime ilişkin konuşan gazeteci Zana Azadi de medyanın önemine dikkat çekerek, bu önemin Kobanê direnişi sürecinde yakıcı bir şekilde kendisini gösterdiğini söyledi.

Eğitimin Avrupa'da bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirten Azadi, “Eğitime katılan gençlerin hem mesleki, hemde düşünsel anlamda geliştiklerini söyleyebiliriz. Yine gençlerin bu süreçte özgüven anlamında da aşama katettiklerini gözlemledik. Özellikle oluşturulan komin yaşam ile her arkadaşın yaşama katılımı sağlanırken, klasik bir eğitim tarzını aşarak, ortaklaşıcı, kollektif bir eğitim gerçekleştirdik. Burada öğretmen, öğrenci ilişkisinden çok, birlikte yaparak birlikte öğrendi. Ve bir kez daha gördük ki imkanlar ve koşullar oluşturulduğunda gençler önemli çalışmalara imza atabiliyor." dedi. Eğitim çalışmalarının devam edeceğini de sözlerine ekleyen Azadi. "Bu eğitim bir ilkti, burdan edineceğimiz deneyimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Not: Bu haber, gazetecilik eğitimi görenler tarafından kollektif bir şekilde yapılmıştır. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2015, 19:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER