HDP'den kadınlara adaylık çağrısı

HDP Kadın Seçim Komisyonu, siyasi ortamının kadınları dışladığına, ancak kadınların yürüttükleri çalışmalarla önemli kazanımlar elde ettiklerini belirterek kadınları HDP’den milletvekili aday adayı olmaya çağırdı.

HDP'den kadınlara adaylık çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Seçim Komisyonu, yazılı bir açıklama yaparak, kadınları HDP’den aday adayı olmaya çağırdı.

Açıklamada, mevcut parlamentodaki kadın temsiliyetinin Türkiye tarihinin en yüksek oranında olmasına rağmen, 550 milletvekilinden sadece 79’unun kadın olduğu hatırlatılarak kadınlara HDP’den aday olmaya çağrıldı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

Kadın temsiliyeti

“Bugün parlamentodaki kadın temsiliyeti, Türkiye tarihinin en yüksek oranı olmasına rağmen, 550 milletvekilinden yalnızca 79’unun kadın olması kadının siyasetten dışlanmışlığının en net göstergesidir.

“Kadının iradesinin ve sözünün kendisinden çalındığı böylesi bir siyaset ortamı, kadın üzerine her türlü sözün söylendiği eril, tekçi ve antidemokratik bir mekanizmaya dönüşmüştür. Kadının dışlandığı, esas dönüştürücü gücünü ve toplumsallık özünü oluşturmadığı bu baskıcı ve antidemokratik yapı, toplumun güncel ihtiyaçlarına cevap vermek yerine, mevcut sorunların ağırlaşmasına ve yeni sorunların üretilmesine neden olmaktadır.

Eşbaşkanlık sistemi

“Politik kazanımlar kalıcılaşmadan toplumsal kazanımların kalıcı olamayacağının inancı ile kadın kotalarıyla başladığımız yolumuza, kadın özgürlük mücadelesinin en somut ve en önemli başarılarından biri olan, radikal demokrasi hamlemiz Eşbaşkanlık sistemi ile kadının siyasette eşit düzeyde temsilini ve politik dönüştürücü gücünü sağlayarak devam ettik.

“2014 yerel seçimlerinde dünyada ilk defa uygulanan yerel yönetimlerde eş başkanlık sistemi ile bilinçli ve örgütlü kadının özgürlük mücadelesini yükselttiğimiz gibi, 2015 Genel Seçimlerine de sayıların ve oranların ötesinde bir anlayışla, eşit temsiliyet ilkesi ile kadın özgürlük ideolojisini siyasete hakim kılacağız.

“Parlamentonun mevcut erkek egemen, tekçi ve kadını neo-liberal politikaların nesnesi haline getirmeye çalışan yapısına dur diyeceğimizi belirtiyoruz. Seçim dönemlerinde kadınları siyasete vitrin olarak gören, kadınları sembolik olarak ve seçilemeyecek yerlerden gösteren zihniyete karşı HDP olarak göstereceğimiz 550 adayda eşit temsiliyet ilkesini benimsiyoruz.

Çağrı

“Kadının özgürleşmesinin yolunun birlikte örgütlenme, örgütlendikçe dönüşme, dönüştükçe toplumu da dönüştürme ve en nihayetinde sistemi değiştirmekten geçtiğine inanıyoruz.

“Bu inançla tüm kadınları, bir kadın partisi olan HDP ile 2015 yılı Parlamentosunu da bir kadın parlamentosu haline getirme iddiamızı sahiplenmeye davet ediyoruz.

‘‘Kadınların en önemli kariyeri anneliktir’’ diyenlerin altındaki koltukları alıp o koltuklarda kariyer yapacağız.

“Kadın rengiyle yeni bir siyaseti örgütlemek için, tüm kadınları, kadınların partisine, HDP’ye milletvekili aday adayı olmaya davet ediyoruz!

“2015 Genel Seçimlerinde HDP’den milletvekili aday adayı olmak isteyen kamu emekçisi kadınların en geç 10 Şubat Salı gününe kadar çalıştıkları kurumlardan istifa etmeleri gerekmektedir.”

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2015, 19:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER