Barzani: Kürdistan halkının cezalandırılması olarak görüyoruz

Irak'ın Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi aleyhine maddeler içeren borçlanma yasasının Irak Parlamentosu’nda onaylanmasına tepki gösterdi.

Barzani: Kürdistan halkının cezalandırılması olarak görüyoruz

Irak'ın Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 3 başkanlığın (bölge başkanlığı, parlamento başkanlığı, hükümet başkanlığı) bir araya geldiği toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Borçlanmayla ilgili yasanın Irak Parlamentosu’nda Kürt parlamenterlerin katılımı olmadan kabul edilmesinden oldukça rahatsızlık duyduklarını belirten Neçirvan Barzani, “Yasanın onaylanmasını, Kürdistan Bölgesi‘nin memur ve çalışanlaırnın cezalandırılması ve Irak’ın siyasi süreci açısından tehlikeli bir gelişme olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yapılan iş 2003 yılında Irak’ın kuruluş prensiplerinin tümüne ve ortaklık anlayışına aykırıdır” diyen Neçirvan Barzani, “Irak’ın sorunları bununla çözüme kavuşmaz. Irak Parlamentosu’nda bulunan bazı taraflar, yasanın kabul edilmesi gücüne sahip olabilir ancak nasıl başarıya ulaşacaklarını düşündüklerini anlamıyorum” diye konuştu.

Irak’ın birçok siyasi kesiminin yasanın onaylanmasından rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Kürdistan Bölgesi Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi büyük bir kırılmaya sebep oldular. Çünkü Irak’ın en önemli bileşenlerinden biri olan Kürdistan Bölgesi’ni mahrum bıraktılar. Bu da yanlıştır. Irak’ta birçok siyasi taraf buna karşı ve bu yasayı onaylayanlar açısından asla bir kazanım değildir. Bu, ‘Irak’ denilen ülkenin idaresi için en büyük kırılmadır.”

Yasanın yazımında kullanılan dilin sertliğine de tepki gösteren Neçrvan Barzani, “Kürdistan halkının maaş ve haklarını kesmeyi kendilerinde hak görenler ve bu sert dille yasayı yazanlar, nasıl Kürdistan halkının kendini Irak’ın bir parçası olarak görmesini bekliyor?” diye sordu.

Kürdistan Bölgesi’nin hiçbir zaman sorumluluklarından kaçmadığını ve Irak’a karşı görevlerini yapmaya hazır olduğunu ifade eden Neçirvan Barzani, Bağdat’ın bu yasayla Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile imzalamış olduğu anlaşmayı ihlal ettiğinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler’e (BM), bu meselede üzerine düşen rolü oynaması ve Erbil ile Bağdat arasındaki sorunu çözmesi için çağrıda bulunduklarını kaydeden Neçirvan Barzani, önceliklerinin maaşın temin edilmesi olduğunu, sabırlı davranmalarından dolayı Kürdistan halkı ve memurlarına teşekkür ettiklerini dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi olarak Bağdat ile her türlü diyalog ve anlaşmaya hazır olduklarına işaret eden Neçirvan Barzani, "Eğer Bağdat, Kürdistan Bölgesine aylık 900 milyar dinar (750 milyon dolar) vermeyi kabul ediyorsa buyursun tüm petrolü alsın" ifadelerini kullandı.

Söz konusu yasanın onaylanmasını “büyük bir sürpriz” olarak niteleyen Neçirvan Barzani, “Parlamento oturumunda Irak’la bu dosyada nasıl anlaşabileceğimiz konusundaki tüm yazışmalar ışığından Kürdistan ve Irak halklarına tüm gerçekleri anlatacağız” dedi.

“Iraklı siyasi güçlere mesajım; Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve tüm diğer konularda anlaşmaya hazır olduğudur” diyen Neçirvan Barzani, “Çünkü sorun yalnızca petrol değildir. Irak’ta sorunlar çok ciddi. Tüm sorunlar çözülmeden Irak’ın huzura kavuşması mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER