Batan gemideki 400 göçmen hala kayıp

Libya’dan denize açılıp İtalya’ya varmaya çalışan yaklaşık 400 göçmen halen kayıp. Göçmenlerin açıldıkları geminin batması sonucunda öldüğüne kesin gözüyle bakılıyor.

Batan gemideki 400 göçmen hala kayıp

Libya’dan İtalya’ya geçmeye çalışırken batan bir gemide kaybolan 400’e yakın kişi, dikkatleri yine göçmenlerin yaşadığı sorunlara çekti. Yetkililere göre son bir haftada 7 binden fazla göçmen Avrupa’ya giriş yaptı.

İtalyan sahil güvenliği 144 kişiyi kurtarırken, kayıp olanları havadan ve denizden yürüttüğü operasyonlarla aradı.

Kurtarılanların çoğunun çocuk yaşta olduğu kaydedildi. Aralarında denizde doğan bir bebek de bulunuyor. Hayatta kalanlar gemilerinin denize çıktıktan bir gün sonra battığını söylüyor.

Yetkililer şu ana kadar 9’dan fazla cesede ulaşabilmiş değil.

2015’te 500’ü aşkın göçmen boğuldu

Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada geçtiğimiz Cuma gününden bu yana 7 binden fazla göçmen kurtarıldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avrupalı yetkililerin göçmenlere yardım konusunda yeterince çaba sarf etmediğinden şikayetçi.

Birleşmiş Milletleri’ne göre bu yılın başından bu yana 500’ü aşkın göçmen denizde boğularak öldü. Bu rakam, geçen yılın aynı aylarına kıyasla 30 kat daha yüksek.

BM, AB’yi uyarıyor

Avrupa’ya göçmen akını, Arap ayaklanmalarının ardından katlanarak arttı. Göçmenlerin çoğu Suriyeli, ancak çok sayıda Afrikalı da bulunuyor.

Bu akının artık olağan hale geldiğini ifade eden Avrupalı göçmenlik yetkilileri, Avrupa Birliği’nin buna uygun çözümler üretmesi gerektiğini vurguluyor.

Geçen yıl 170 bin göçmen Avrupa’ya geçerken 3 bin 500 kişi de bu yolculuk sırasında boğularak öldü. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği’ne göçmenleri kurtaracak önlemler alması için sık sık uyarıda bulunuyor.

Nereden nereye gidiyorlar

Göçmenlerin en çok kullandıkları rota, deniz yoluyla Libya’dan İtalya’nın Lampedusa Adası.

Türkiye’den de açılan bazı gemiler genellikle Malta Adası’na veya İtalya’ya gidiyor.

Fas’tan İspanya’ya ve Mısır’dan Yunanistan’a geçmeye çalışanların sayısı da hayli yüksek.

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2015, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER