Biden, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'yi Beyaz Saray'da ağırlayacak

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, cuma günü Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'la görüşecek. Taliban görüşmeye karşı çıktı.

Biden, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'yi Beyaz Saray'da ağırlayacak

NATO askerlerinin Afganistan'dan çekilmeye hazırlandığı ve Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı korumaya talip olduğu bir dönemde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yi Beyaz Saray'da ağırlayacağı açıklandı. ABD'den yapılan açıklamaya göre, Gani ve Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah cuma günü Beyaz Saray'da Biden'la biraraya gelecek.

Beyaz Saray açıklamasında, Biden'ın Gani ve Abdullah'a çekilme sonrasında 'Afgan halkına diplomatik, ekonomik ve insani yardım sağlama' konusunda teminat vereceği, Afganistan'ın 'bir daha teröristler için güvenli sığınak haline gelmemesi' vaadini yineleyeceği belirtildi. Açıklamada, "Gani ve Abdullah'ın ziyareti, askeri çekilme sürerken, ABD ile Afganistan arasındaki kalıcı ortaklığı vurgulayacak" denildi.

Ancak bu görüşme, Taliban'ın NATO çekilmesi öncesinde 30'dan fazla bölgeyi ele geçirmesinin, şiddetin tırmanmasının ve Katar'da yapılan barış görüşmelerinde ilerlemenin yavaşlamasının gölgesinde gerçekleşecek. Taliban, Gani ile Abdullah'ın Washington ziyaretine de karşı çıktı. Taliban açıklamasında ziyaret 'faydasız' diye nitelenip, Gani ve Abdullah için "ABD'li yetkililerle kendi iktidarlarını ve şahsi çıkarlarını konuşacaklar. Afganistan'a faydası olmayacak" denildi. 

Washington'daki görüşmede, Türkiye'nin NATO çekilmesi sonrasında Batılı elçiliklerin güvenliğini sağlayacak şekilde Afganistan'ın başkenti Kabil'in uluslararası havalimanını koruma ve işletme teklifinin de gündeme gelmesi bekleniyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER