BM Güvenlik Konseyi referanduma 'hayır' dedi

BM Güvenlik Konseyi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumu hakkında bir bildiri yayımladı. Bildiride Irak'ın toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı.

BM Güvenlik Konseyi referanduma 'hayır' dedi
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKYB) 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumuna üç gün kala, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden bir uyarı geldi. Konsey’de oybirliğiyle kabul edilen bildiride, referandumun bölgede ‘potansiyel olarak istikrarsızlığa yol açabileceği’ uyarısı yer aldı. Irak’ın toprak bütünlüğüne vurgu yapan basın bildirisinde, referandumun IŞİD’le mücadeleyi sekteye uğratacağına ilişkin ‘kaygılar’ vurgulandı. Bildiride açık bir erteleme ya da iptal çağrısı yapılmadı.


Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Konsey üyeleri, Irak’ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve birliğine saygı duymaya devam ediyor ve federal hükümet ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki tüm sorunların, Irak anayasasına uygun biçimde, önceden belirlenmiş bir diyalog ve uluslararası toplum tarafından desteklenen ödünler çerçevesinde çözülmesi çağrısı yapıyor. BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyeli olan tek taraflı referandum planlarından endişe duyuyor. IŞİD ile mücadelenin sürdüğü bir dönemde alınan referandum kararının 3 milyondan fazla mülteci ve yerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü bir şekilde dönüşüne gölge düşürecektir.” (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2017, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER