BM Özel Raportörü: Kürtler İran’da temel haklarından mahrum bırakılıyor

BM Özel Raportörü, Kürtlerin İran'da tarihsel olarak bastırıldığını ve ülkede temel haklarının hâlâ reddedildiğini söyledi.

BM Özel Raportörü: Kürtler İran’da temel haklarından mahrum bırakılıyor

BM Özel Raportörü Cevad Rehman dün düzenlediği basın toplantısında İran'da süren protestolara ilişkin konuştu. Rehman, "Jina bir Kürt ismi ama devlet Kürt kimliğine veya Kürt ifadesine hiçbir şekilde izin vermediği için resmiyette bu ismi kullanamadı" dedi.

Rûdaw'dan Mecid Gili’nin sorusu üzerine Rehman, İran'da Kürtlere uygulanan baskıdan bahsetti. Cevad Rehman, “Kürdistan konusunda ve Kürdistan meselesinde, bildiğiniz gibi, Kürt halkı tarihsel ve çağdaş anlamda temel insan haklarından mahrum bırakılmıştır. Ve size sadece bir örnek vereceğim: Jina bir Kürt ismi ama devlet Kürt kimliğine veya Kürt ifadesine hiçbir şekilde izin vermediği için resmiyette bu ismi kullanamadı. Yani bu İran devletinin Kürt halkına ve hatta diğer etnik azınlıklara uyguladığı baskının basit bir örneğidir. Ve Kürt halkı kimlik hakkından, dil hakkından, kendini temsil etme hakkından, ifade hakkından başlayarak pek çok haktan mahrum edildi” diye konuştu.

Rehman, bu durumun, Mahsa (Jina) Emini'nin ölümüyle birleştiğinde son protestoları "ateşlediğini" kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2022, 12:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER