Çin'de ikinci dalga korkusu: 'Her şey yeniden başlıyor'

Çin'in Rusya ve Kuzey Kore sınırlarına yakın kentlerde ve Wuhan'da yeni korona virüsü vakalarının patlak vermesiyle ülkede ikinci dalga endişesi artıyor. Sınır kentlerinde 'evde kal' çağrıları yapılırken, Wuhan'da tedbirler yeniden sıkılaştırıldı. Sosyal medya kullanıcıları, "Şimdi her şey yeniden başlıyor diye düşünerek panikliyorum" diyor...

Çin'de ikinci dalga korkusu: 'Her şey yeniden başlıyor'
Korona virüsünün ilk ortaya çıktığı yer olan Wuhan’da 3 Nisan’dan bu yana ilk kez yeni vakaların tespit edilmesi ve Çin’in Rusya sınırında yeni bir salgının patlak vermesiyle, ülkeyi ikinci dalga korkusu sardı. Çin sosyal medyası Weibo’da kullanıcılar ‘her şeyin yeniden başlaması’ endişesini dile getiriyor.


WUHAN’DA BEŞ YENİ VAKA

Yeni vakaların birçoğu, Çin’in Rusya ve Kuzey Kore sınırlarına yakın Jilin eyaletinin Şulan kentinde tespit edilirken, Wuhan’da beş yeni vaka saptandı. 8 Nisan’da karantina önlemlerinin gevşetildiği kentte yetkililer, tekrar sıkı tedbirler aldı. Şulan’daki salgının ise seyahat geçmişi olmayan bir kadından kaynaklandığı düşünülüyor. Ülkedeki yeni vaka sayısı ise iki haftadan bu yana en yüksek seviyeyi gördü, pazar günü Çin’de 17 yeni vaka kaydedildi.

Yeni vakalardan beşi, Rusya ve Kuzey Kore sınırlarına yakın üç eyalette tespit edildi: Üçü Jilin’de, biri Heilongjiang’da ve diğeri Liaoning’de kaydedildi. Jilin eyaletinde 28 yaşında bir kadının, 45 ve 56 yaşlarında iki erkeğin enfekte olduğu, eyaletteki vakaların hepsinin Şulan kentinde tespit edildiği bildirildi. Yeni vakalarla beraber kentte vaka sayısı 12’ye çıktı.

‘HER ŞEY YENİDEN BAŞLIYOR’

Vaka sayısındaki artış, sosyal medyada da endişe yarattı. Weibo’da bir kullanıcı “Tekrar koruyucu tedbirler almamız gerekiyor. Beş vaka gerçekten çok kötü” dedi. Başka bir kullanıcı ise “Bundan önce, asemptomatik vakalardan kaynaklanan bulaşmalar yoktu” yorumunu yaptı. “Hükümet, toplumda oluşan kaygıları geç olmadan yanıtlamalı” diyen bir başka kullanıcı, “Biraz rahatlamıştım ve şimdi her şey yeniden başlıyor diye düşünerek panikliyorum” ifadelerini kullandı.

ŞULAN’DA KAMUSAL ALANLAR KAPATILDI

Çin devlet televizyonu CGTN ise Şulan’daki yerel yetkililerin kararı ile spor salonları, sinema salonları ve kütüphaneler de dahil olmak üzere bazı kamusal alanların geçici olarak kapatıldığını ve ‘evde kal’ çağrılarının yapıldığını aktardı. CGTN, bölgede lise öğrencilerinin online eğitime döneceğini ve toplu taşımaların durdurulduğunu açıkladı.

Yerel basında, kentte tespit edilen yeni vakaların kaynağının henüz kesinleşmediği ancak seyahat geçmişi olmayan 45 yaşında bir kadından kaynaklanmış olabileceği haberleri yer alıyor. 

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2020, 20:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER